- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев жели да укључи Цариградску патријаршију у извоз хришћанских светиња

© AP Photo / Efrem LukatskyКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Кијев води преговоре о укључивању Цариградске патријаршије у изношење хришћанских светиња из Украјине због наводне претње уништењем, саопштила је руска Спољна обавештајна служба, позивајући се на директора службе Сергеја Наришкина.
„Према информацијама које је добила Служба, кијевски режим и патријарх Цариградске православне цркве Вартоломеј преговарају о укључивању Фанара у извоз хришћанских светиња из Украјине, које се наводно налазе под претњом уништења због руских бомбардовања“, наводи се у саопштењу.
У саопшењу се истиче да би отмица светиња „требало да буде ‘регистрована’ као део редовне међуцрквене праксе уношења реликвија у треће земља на поклоњење верницима“.
„Како су прорачунали украјински расколници и њима фаворизовани Константинопољ, на овај начин ће Кијев моћи да избегне оптужбе за незаконито премештање православног блага у иностранство уз прећутну сагласност спољних партнера и међународних организација, укључујући Унеско“, нагласила је Служба.
Током припрема и посете украјинског председника Владимира Зеленског Истанбулу, патријарх Вартоломеј се договорио са украјинским властима да усагласе списак предмета за предстојећу предају на „складиштење“ у црквама Цариградске православне цркве у земљама њеног присуства.
„Да би се дао легитимитет пљачки, ови предмети морају бити повезани са светским хришћанским или непосредно византијским православним наслеђем и бити погодни за излагање у црквеним здањима. Ради се о делу моштију Светог Андреја Првозваног и великомученика Пантелејмона из Светопантелејмоновских манастира, као и елементима Часног крста из Светотројицког корецког ставропигијалног манастира Руске православне цркве у Ровенској области“, објашњава се у саопштењу Спољне обавештајне службе.
Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Зеленски може предати Кијевску лавру Васељенској патријаршији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала