- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Москва: Испорука ловаца Ф-16 Украјини представљаће нуклеарну претњу

CC BY-SA 2.0 / NATO North Atlantic Treaty Organization / Авиони Ф-16 Балтичке ваздушне полиције
Авиони Ф-16 Балтичке ваздушне полиције - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Уколико се у Кијеву појаве ловци Ф-16 који могу да носе нуклеарно оружје, Русија ће то сматрати претњом у нуклеарној сфери, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за лист „Лента.ру“.
„Пример изузетно опасног развоја догађаја су планови САД да предају кијевском режиму ловце Ф-16. Обавестили смо нуклеарне силе САД, Велику Британију и Француску да Русија не може да игнорише чињеницу да су ти авиони способни да носе нуклеарно оружје. Ту неће помоћи никаква уверавања. Током борбених дејстава наши војници неће анализирати да ли је сваки конкретан авион тог типа опремљен за ношење нуклеарног оружја или не. Саму чињеницу појаве таквих авиона у Оружаним снагама Украјине сматраћемо као претњу са Запада у нуклеарној сфери“, рекао је Лавров.
Како је додао, САД и њихови сателити из НАТО-а стварају ризике од директног оружаног сукоба са Русијом што носи опасност од „катастрофалних последица“.
На Западу, по речима Лаврова, предузимају акције које изнова и изнова приморавају Русију да указује на ризике стратешке природе који су резултат агресивне антируске политике.
Руски министар је поновио да су услови под којима ће Русија употребити нуклеарно оружје описани у војној доктрини.

Русија ће се бранити свим средствима

„Након почетка специјалне војне операције, САД и друге земље НАТО и ЕУ нагло су интензивирале хибридни рат против Русије који су покренули још 2014. године. Агресивни кораци непријатељских земаља стварају егзистенцијалну претњу по Русију. У то нема сумње. Своје право на слободан и суверен развој мораћемо да бранимо свим расположивим средствима“, поручио је Лавров.
Раније је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан изјавио да ће европске земље испоручити Кијеву ловце Ф-16 након што се заврши обука војних пилота који ће њима управљати. Није прецизирао о којим конкретно временским оквирима се ради.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала