Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Речено ми је - уведи санкције Русији и нема санкција ни против кога у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је, говорећи о санкцијама које су САД увеле против шефа БИА Александра Вулина, да му је речено - уведи санкције Русији и нема санкција ни против кога у Србији.
Прави разлог за увођење санкција Вулину је Москва, разлог је његов однос према Русији и да сам ја само један дан пре тога најавио увођење санкција Русији, ништа не би било од америчких санкција Вулину, објаснио је Вучић.
Он је додао да санкције Вулину немају везе са продајом оружја, као што је навело америчко Министарство финансија.
"Они би наравно желели да продају оружје коме хоће, а да им ми не будемо такмац на том пољу. У време ратних сукоба ту је добра цена и велика потражња. Ви бисте да ви радите са свима, а ми ни са ким. Зато све оне приче о 'Крушику'", нагласио је Вучић и додао:
"Кажу да имају нешто око дроге, ако имају било какву информацију о том питању ми ћемо процесуирати Вулина, али знамо да немају ништа о томе".
Вучић је на себе преузео одговорност за увођење санкција Вулину и рекао да је то за нас озбиљна ситуација.
Он је истакао да се кметске душе односе према ономе што каже Америка као да је то Бог рекао и да су захтеви протеста били координисани од почетка, само их нису смишљали они који су се њима хвалили.
"Сада се види да су захтеви на протестима опозиције били координисани, а чудио сам се захтевима за смену Вулина и Гашића који нису имали никакве везе са оним што се догодило у школи "Владислав Рибникар"", навео је Вучић.
На оцене неких опозиционих лидера да се "свима исплати увођење санкција Русији", Вучић је поручио: "Ја не говорим о парама, ја говорим о моралу. Мени је важнија каква ће наша правна и морална позиција да буде, чак и у историјском смислу".
Ако Косово није наше, зашто нас онда притискате, питао је председник.
"Да, ми подржавамо територијални интегритет Украјине, али питам да ли ви подржавите територијални интегритет Србије у складу са истом том Повељом УН, а онда настане мук, одговора нема", додао је.

"Наравно да је реч о трику, играју игре са нама"

Наравно да је реч о трику, рекао је Вучић, када је реч о повлачењу дела припадника тзв. косовске полиције са севера Косова и Метохије.
Није проблем да мора некада да се попусти, али је проблем када вас неко, целу земљу, третира као кретене, казао је Вучић и додао:
„Сви они хоће то да нам кажу“.
Подсетио је да је Приштина по Бриселском споразуму морала да формира ЗСО, па да се онда иде на све друго.
"Дозвољено им је да убијају Србе и да не одговарају за пуцање на Србе. Али, ако си имао мајицу или заставу или се не свиђаш Куртију, Бисљимију и неком другом - бићеш ухапшен", оценио је Вучић.
Оптужнице се подижу 15 година након што су неки људи радили у косовској полицији, навео је и додао да је циљ да се улије несигурност српском народу.
Тврди да су Олаф Шолц и Емануел Макрон тражили од Срба да учествују на изборима и да одустану од бојкота како би лажни градоначелници напустили зграде општина које су заузели.
"Играју се игара са нама јер знају да ми имамо шта да изгубимо јер наша земља напредује. Сад кажу да, ако се наставе протести, то не доприноси миру. Шта хоћете од нас? Да нам забраните право на окупљање?" изјавио је Вучић за тв Пинк.
Упитао је да ли ће сад 25 одсто мање да нас бију када повуку 25 одсто специјалаца.

“Запад интересује само како да сачувају своје чедо и праве балансе“

"Све им трикове читам унапред и боље играм шах од њих. Проблем је што имају сурову и сирову силу. Једино их интересује како да сачувају своје чедо и како да праве балансе око свега. То иде дотле да кажу да не могу да иду санкције против Свечље јер "хапси хулигане". А кад су Македонци кренули да хапсе терористе који су им убијали полицајце, онда се тражио закон о амнестији", рекао је Вучић.
Навео је да је проблем када види да у Црној Гори Бошњаци имају шест министарстава, а Срби "шипак", а има их 30 одсто у Црној Гори.
"Имаће и Хрвати са 0,9 одсто становништва и срећан сам због тога. Имаће и Албанци, само Срби неће то да имају јер ће увек да буду "реметилачки фактор"", казао је он.
Морамо да водимо рачуна о свим нашим интересима, казо је и додао да не зна да ли ћемо дочекати бољу геополитичку ситуацију.
"Да будемо спремни да народ бранимо, ако буде нападнут, али се надам да до тога неће доћи", поручио је Вучић.
У наредних неколико дана би требало, саопштио је, да се састане са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

"Избори би били расписани да нема протеста"

Говорећи о изборима у Србији, Вучић је казао да би већ били расписани да нема протеста.
"Избора ће бити. Биће одржани у миру и реду. Ако хоће (политичари из опозиције), могу да их имају ове године у септембру или децембру, ако не, имаћемо опште изборе у априлу или мају кад су и локални и покрајински избори", рекао је Вучић.
Малишани предшколског узраста у Кнез Михаиловој улици у Београду - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
СРБИЈА
Вучић најавио четири мере за децу у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала