- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД стављају себе изнад закона: Живимо у стакленој кући

© Flickr / AndyЕпл
Епл - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Пратите нас
Живимо у ‘стакленој кући’, а степен прозрачности те куће није критичан ако не радите ништа тајно. Дакле, ако имате смартфон, онда неограничен круг људи зна неограничено много о вама, чак и ваше здравствено стање, али ако радите нешто што је у вези са конкуренцијом онда не би требало да откривате пословне информације вашим конкурентима.
Тако је Михаил Дељагин, депутат руске Државне думе и заменик председника Комисије за истрагу чињеница мешања страних држава у унутрашње ствари Русије, прокоментарисао вест да је руска Федерална служба безбедности (ФСБ) разоткрила шпијунску акцију америчких специјалних служби уз примену „Епл“ геџета, због чега је руска државна корпорација "Ростех", која се бави развојем, производњом и извозом високотехнолошких индустријских производа за цивилне и војне намене, забранила својим запосленима да користе „ајфоне“ и друге „Епл“ уређаје у пословне сврхе. Забрана се односи на више од 600 хиљада људи запослених у тој корпорацији.
Такође, од 17. јула ступа на снагу забрана и за службенике руског Министарства индустрије и трговине, а исте препоруке се односе и на запослене у ресору председничке администрације.
Оваква одлука се повезује са сазнањима руске обавештајне службе која је у јуну саопштила да је открила операцију америчке обавештајне службе која је спроводена путем вирусног програма на мобилним уређајима компаније "Епл“.
Евгеније Јушук, стручњак за обавештајна питања, каже да се овај случај може упоредити са скандалом прислушкивања Ангеле Меркел.
Вишегодишње прислушкивање тадашње немачке канцеларке демаскирао је бивши сарадник америчке Агенције за националну безбедност (НСА) и ЦИА Едвард Сноуден, откривши да је њен претходни број мобилног био у документима америчке електронске шпијунаже.
Сноуден је тада разоткрио да је НСА прислушкивала више од 35 председника држава и влада.
Јушук објашњава да руске државне компаније и службе сада предузимају мере ради заштите поверљивих информација.
„Мислим да ће просто бити забрањен улазак с тим телефонима у службене просторије, а шта ће они користити у својим викендицама тешко да ће неко контролисати. На те телефоне неће добијати пословне, службене информације и те уређаје неће држати у близини микрофона и камера унутар канцеларијских просторија, а то је веома важно, а баријера ће бити постављена на улазу... Руске корпорације овим просто желе да избегну да службене информације стигну до страних служби и оних који не треба да их читају“, каже Јушук.
Информације да „Eпл“ сарађује са америчким обавештајним агенцијама показују политичку умешаност страних ИТ гиганата, истичу експерти, додајући да ниједна компанија нема право да злоупотребљава своје технолошке могућности у прикупљању личних података.
CC0 / Unsplash/Medhat Dawoud / Руска државна корпорација "Ростех", која се бави развојем, производњом и извозом високотехнолошких индустријских производа за цивилне и војне намене, забранила својим запосленима да користе „ајфоне“ и друге „Епл“ уређаје у пословне сврхе
Лого  компаније ”Епл” - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Руска државна корпорација "Ростех", која се бави развојем, производњом и извозом високотехнолошких индустријских производа за цивилне и војне намене, забранила својим запосленима да користе „ајфоне“ и друге „Епл“ уређаје у пословне сврхе

САД стављају себе изнад закона

Према саопштењу руске обавештајне службе, хиљаде „Епл“ телефона било је заражено, укључујући и оне апарате који су били регистровани у страним амбасадама у Русији. Међу њима су и земље-чланице НАТО-а и Кина.
Прикупљене информације потврђују тесну сарадњу компаније „Епл“ са америчким специјалним службама, навео је ФСБ, додајући да декларативна политика „Епла“ о поверљивости података корисника не одговара стварности.
Такође се истиче да „Епл“ пружа специјалним службама САД читав спектар могућности за контролу било ког појединца, па и њихових партнера у антируским активностима.
„ФСБ није саопштио шта је конкретно убачено у ове уређаје и, сходно томе, по доступним информацијама није могуће оценити како то функционише, али два су закључка – прво то је неки вирус који омогућава приступ систему и свим подацима. И друго, ово је прилично значајна ствар с обзиром да је ФСБ тако јавно и гласно објавио, а онда је то прихваћено у структурама као што је ‘Ростех’, који је, наравно, у блиском контакту са руским специјалним службама с обзиром на делатност којом се бави“, каже Јушук.
Москва оцењује да Сједињене Државе стављају себе изнад закона, због чега су докази о „двоструким стандардима“ ове земље, њених обавештајних служби и компанија у области међународне информационе безбедности више пута презентовани пред Уједињеним нацијама.
На пример, у Кини, где се склапају „Епл“ производи и делимично производе , запосленима у државним органима и државним компанијама било је још пре седам година, ако не и више, забрањено да у службене сврхе користе ‘ајфоне’ и уопште ‘Епл’ производе. Кинези доста знају о тој врсти безбедности“, каже депутат Михаил Дељагин.

Да ли веровати „Еплу“?

Јушук упозорава да такве претње не долазе само од „Епла“ него и од других произвођача, али поента је у томе што „Епл“ прави уређаје са затвореним оперативним системом.
„Сходно томе, веома је тешко видети шта је у њему модификовано. Односно, принцип отворених оперативних система је такав да је изворни код изложен и сви могу да га виде. Ако се у њему дешавају промене стручњаци то могу да виде и схвате о каквој се промени ради. Затворени оперативни систем је просто црна кутија и, сходно томе, теже је открити промене. То јест, вероватно се може нешто видети у теорији, али га је често немогуће разликовати од активности самог оперативног система. Ово важи када су у питању вируси који су поменути у званичним извештајима, а ствар је компликованија када се све ово убаци у процесор, у чип. Из тог разлога, рецимо, Американци забрањују један број кинеских процесора у одбрамбеним предузећима...“, објашњава стручњак.
Истини за вољу, компанија „Епл инк“ демантовала је информације руског ФСБ-а да су „ајфон“ уређаји коришћени за шпијунирање руских корисника у интересу америчких обавештајних агенција, али нико није ни очекивао признање америчког произвођача.
Компанија тврди да никада није била у партнерству ни са једном владом за инсталирање софтверских замки у било који ‘Епл’ производ и никада то неће учинити.
„Еплу“ није поверовао ни заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, који је рекао да свака технолошка компанија која негира сарадњу са обавештајним службама одређене земље или "бесрамно лаже" или је пред затварањем.
Твитер – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
СВЕТ
Афера „Твитергејт“: Тајне везе шефова друштвене мреже са ФБИ и америчким обавештајцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала