- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Стаје Холивуд: Глумци ступили у штрајк и придружили се сценаристима

CC0 / Unsplash/Jake Blucker / Холивуд
Холивуд - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Пратите нас
Удружење филмских глумаца - Синдикат америчке федерације телевизијских и радио уметника (САГ-АФТРА) ступио је у штрајк пошто су преговори са Алијансом филмских и телевизијских продуцената пропали.
Чланови САГ-АФТРА придружиће се штрајку више од 11.000 већ истакнутих филмских и телевизијских писаца.
„Ми смо овде жртве. Веома похлепни студији су од нас направили жртве. Шокиран сам начином на који се људи са којима смо пословали односе према нама. То је одвратно. Срам их било“, рекла је глумица Фран Дрешер, председница синдиката, током конференције за новинаре.
Извршни директор САГ-АФТРА Данкан Кребтри-Ајрленд описао је одлуку као „последње средство“ и рекао да је донета после четири недеље преговора.

Глумци траже веће плате и заштиту од вештачке интелигенције

Он је оптужио Алијансу филмских и телевизијских произвођача (АМПТП) да „девалвира рад наших чланова“ и рекао да није била „спремна да понуди фер договор о кључним питањима од суштинског значаја за заштиту средстава за живот активних глумаца и извођача“ .
„Глумци заслужују уговор који одражава промене које су се десиле у индустрији“, додао је.
Синдикат – који представља 160.000 извођача – раније је једногласно гласао да препоручи штрајк након штоу преговорима са холивудским студијима нису успели да постигну договор.
Два главна захтева глумаца биле су веће плате и заштита од неовлашћеног коришћења њихових ликова путем вештачке интелигенције.
Чланови Удружења америчких писаца (ВГА) већ два месеца штрајкују, тражећи већу минималну плату, више писаца по емисији и мање ексклузивности на појединачним пројектима.

Обустава рада Холивуда - више ријалитија

Одлука да им се глумци придруже у штрајку значи да ће Холивуд вероватно морати да обустави рад – зато многи предвиђају да ће у јесењој шеми телевизијски програм бити препун ријалити програма, наводе амерички медији.
Из АМПТП-а, који представља компаније попут Нетфликса, Дизнија и других студија, наводе да су „дубоко разочарани“ одлуком синдиката. Додају да је ово „избор синдиката“, а не њихов.

„Овом одлуком, одбацили су нашу понуду историјског повећања плата и осталих бенефиција, знатно виших граница за пензијске и здравствене доприносе, заштита од аудиције, скраћених периода опција за серије, револуционарног предлога који штити дигиталну заштиту лика глумаца од злоупотребе вештачке интелигенције, и још много тога, саопштено је из те организације.

Штрајк који је у току највећа је обустава рада филмске индустрије у последњих 60 година.

Звезде напустиле премијеру

Утицај штрајка већ је видљив, па су тако звезде америчког филма „Опенхајмер“ Килијан Марфи и Емили Блант напустили премијеру филма у Лондону солидаришући се са колегама.
Премијера је померена за сат да би глумци имали више времена да разговарају са новинарима пре пројекције, а многи од присутних су говорили у прилог штрајка.
„Биће тешко за 160.000 глумаца. Нико не жели обуставу рада, али ако наше руководство каже да договор није фер, онда морамо да будемо јаки док не постигнемо договор који је фер за глумце који раде“, рекао је глумац Мет Дејмон. Истакао је да се за многе глумце поставља питање да ли ће имати здравствену заштиту или не.
Глумци са Бродвеја саопштили су да ће бити „солидарни“ са колегама из САГ-АФТРА удружења.
Од раније је у штрајку 11.500 чланова Удружења америчких сценариста од када им је истекао уговор, а преговори са студијима пропали су 2. маја. Решење још није на видику, а чак нису ни планирани нови преговори.
Због штрајка се сада емитују репризе вечерњих ток-шоу програма, поремећена је производња већег дела ТВ серија које би требало да се емитују током јесени и заустављен је рад на високобуџетним филмовима.
Брдо Холивуд - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
ЕКОНОМИЈА
Штрајк сценариста у Холивуду: Стају ТВ емисије, серије и филмови
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала