- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ извукла највећу корист од прехрамбеног споразума – сиромашне земље на последњем месту

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице
Жетва пшенице - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Пратите нас
Највећи удео украјинских пољопривредних производа у оквиру прехрамбеног споразума испоручен је у земље Европске уније, показује анализа података Уједињених нација.

Како следи из података, у ЕУ је испоручено 12,4 милиона тона пољопривредних производа, односно 38 одсто укупно испоручене количине у оквиру прехрамбеног споразума. Појединачно посматрано, највећу количину пољопривредних производа у оквиру споразума добила је Кина – 7,96 милиона тона или скоро четвртину свега што је испоручено.

Што се тиче ЕУ, на првом месту је Шпанија која је у оквиру прехрамбеног споразума добила 2,06 милиона тона производа или 6,3 одсто укупно испоручене количине.
Следи је Турска у коју је стигло 3,2 милиона тона украјинских пољопривредних производа (9,9 одсто испорука). У Италију је испоручено 2,1 милиона тона, у Холандију 1,9 милиона тона, а више од милион тона производа стигло је и у Египат (1,55 милиона тона) и Бангладеш (1,06 милиона тона).
Међу 20 земаља у које је испоручено највише украјинских пољопривредних производа у оквиру прехрамбеног споразума су и Португал, Белгија, Немачка, Француска и Румунија.
Са друге стране, најсиромашније земље у које, према класификацији УН, спадају Авганистан, Јемен, Сомалија, Судан и Етиопија, за цело време док је прехрамбени споразум на снази добиле су свега 768.600 тона пољопривредних производа, или 2,3%.

О прехрамбеном споразуму

Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Кијев у оквиру споразума извози јечам, уљану репицу, кукуруз, пшеницу, сунцокретово и биљно уље, као и разне врсте брашна, мекиње и махунарке. Од августа 2022. до јуна 2023. укупно је извезено 32,8 милиона тона производа.
Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да руска страна размишља о повлачењу из „прехрамбеног споразума“, поготово што Украјина користи коридоре за нападе дроновима.
Састанак на високом нивоу о прехрамбеном споразуму одржан је у Истанбулу у четвоространом формату 10. и 11. маја. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је 17. маја да је прехрамбени споразум продужен за још два месеца.
Теретни бродови са украјинском пшеницом у Босфору - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
СВЕТ
Гутереш писао Путину ─ дао предлоге за прехрамбени споразум
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала