- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ниједан брод са руским ђубривом није послат у оквиру прехрамбеног споразума

© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијаРуско ђубриво у Ставропољском крају
Руско ђубриво у Ставропољском крају - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Пратите нас
За све време док је на снази била Црноморска иницијатива из Русије није послат ниједан брод са ђубривом, саопштио је Координациони центар УН.

„Споразум од 22. јула 2022. године даје дозволу и за извоз руског ђубрива, укључујући амонијак, али у оквиру иницијативе није послат ни један брод са ђубривима“, саопштено је Спутњику.

Како је истакнуто, извоз ђубрива зависи од ситуације са цевоводом за амонијак Тољати-Одеса који је дигнут у ваздух 5. јуна.
„У овом тренутку није познато у којем је стању цевовод“, прецизирано је из Координационог центра.

Најугроженије земље добиле минимум хране

Координациони центар УН саопштио је такође да су најсиромашније земље, као и државе са приходом мањим од просека добиле само 10 одсто кукуруза и 40 одсто пшенице, послатих у оквиру прехрамбеног споразума.
Центар је признао да је у оквиру споразума, 90 одсто кукуруза и 60 одсто пшенице отпремљено богатим земљама и онима које спадају у државе са приходом већем од просечног.
Према подацима УН, земље са ниским приходом, у које спадају Авганистан, Етиопија, Сомалија, Судан и Јемен, који су добили 2, 5 одсто хране, превезене у склопу прехрамбеног споразума, односно, нешто више од 822 хиљаде тона од преко 33 милиона.
За време важења иницијативе из украјинских лука испловила су 1003 брода са житом, односно, 32, 8 милиона тона робе.
До краја истека споразума, само један брод ће испловити, реч је о броду на који се тренутно утоварује роба у луци у Одеси.

„Координациони центар у Истанбулу добио је 29 захтева за пролазак од бродова који се налазе у турским територијалним водама. Нису све земље одобриле ове захтеве. Од 27. јуна ниједан брод није добио одобрење за пролазак“, наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да од 29. априла лука Јужни није активна у оквиру споразума.
Црноморска иницијатива, коју су 22. јула прошле године у Истанбулу потписали представници Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација, подразумева извоз украјинског жита и прехрамбених производа, као и ђубрива, преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.
Према споразуму, пловидбу бродова надгледа Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Путин је у више наврата указао на то да Запад већи део украјинског жита извози у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно најпотребније.
Прехрамбени споразум је саставни део пакета споразума. Други део је Меморандум Русија – Уједињене нације, који би требало да важи три године, а подразумева отклањање блокаде руског извоза прехрамбених производа и ђубрива. За то је потребно поновно укључивање Росселхозбанке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике, резервних делова и сервисне опреме, обнављање рада цевовода за испоруку амонијака „Тољати – Одеса“ и низ других мера.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
РУСИЈА
Путин: Главни циљ прехрамбеног споразума није испуњен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала