- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Главни циљ прехрамбеног споразума није испуњен

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин рекао је у разговору с јужноафричким колегом Сирилом Рамафосом да обавезе у вези с отклањањем препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива нису испуњене, саопштено је из Кремља.
„Приликом разматрања питања у вези с истамбулским пакетом споразума Владимир Путин је нагласио да још нису испуњене обавезе о уклањању препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива, које су утврђене Меморандумом Русија – Уједињене нације“, наведено је у саопштењу.
„Главни циљ (прехрамбеног) споразума, односно испоруке жита земљама којима је оно најпотребније, укључујући земље на афричком континенту, није реализован“, рекао је Путин.
Двојица лидера су потврдила обострану спремност за јачање билатералне сарадње у разним областима, додаје се у саопштењу.
Црноморска иницијатива, коју су 22. јула прошле године у Истанбули потписали представници Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација, подразумева извоз украјинског жита и прехрамбених производа, као и ђубрива, преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.
Према споразуму, пловидбу бродова надгледа Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Путин је у више наврата указао на то да Запад већи део украјинског жита извози у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно најпотребније.
Прехрамбени споразум је саставни део пакета споразума. Други део је Меморандум Русија – Уједињене нације, који би требало да важи три године, а подразумева отклањање блокаде руског извоза прехрамбених производа и ђубрива. За то је потребно поновно укључивање Росселхозбанке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике, резервних делова и сервисне опреме, обнављање рада цевовода за испоруку амонијака „Тољати – Одеса“ и низ других мера.
Москва је саопшђтила да се тај део споразума још не испуњава.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је 21. јуна изјавио да нема предуслова за продужавање прехрамбеног споразума, пошто обавезе према Русији нису испуњене. Рок важења споразума истиче 17. јула.
Жетва пшенице - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
РУСИЈА
ЕУ извукла највећу корист од прехрамбеног споразума – сиромашне земље на последњем месту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала