- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почео 30. Фестивал европског филма Палић: Богдану Диклићу уручена награда „Александар Лифка“

© Tanjug / Владимир ШпорчићБогдану Диклићу уручена награда "Александар Лифка" за изузетан допринос европској кинематографији на отварању 30. Фестивала европског филма Палић
Богдану Диклићу уручена награда Александар Лифка за изузетан допринос европској кинематографији на отварању 30. Фестивала европског филма Палић - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Пратите нас
Уручењем награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији глумцу Богдану Диклићу, вечерас је на Летњој позорници почео 30. Фестивал европског филма Палић.

„Нећете ми замерити, не могу да кажем ништа ново. Јако сам радостан, али рећи ћу поново да сам само представник свих тих људи са којима сам радио првих 48 година“, истакао је Диклић примајући значајно признање из руку председника Савета фестивала, драмског писца Душана Ковачевића.

Диклић је дочекан дугим аплаузом публике на испуњеној Летњој позорници.
Пре него што је фестивал прогласио отвореним, Диклић је захвалио свим сценаристима и редитељима са којима је имао част и задовољство да ради, као и директорима фотографије, костимографима, тонцима, клаперима, бинским мајсторима, возачима и другима.
© Фото : Уступљено Спутњику/Самир ВујковићДушан Ковачевић: Старом другу велико признање
Душан Ковачевић и Богдан Диклић - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Душан Ковачевић: Старом другу велико признање

Старом другу међународно признање

Присетивши се да је Диклића упознао почетком седамдесетих година на Академији за позориште, Душан Ковачевић је истакао да му је част што је у прилици да уручи „старом другу велико међународно признање“.

„Од тог времена, од пре више од 50 година, дружили смо се и повремено радили. Оно што могу рећи и што је сигурно доказано је да је Богдан Диклић један од наших најзначајнијих глумаца, који је одиграо улоге у филмовима који се памте. Ове године је 40 година од премијере филма 'Маратонци трче почасни круг'. То је лепа прича. Мање лепа прича је да смо тада били млађи 40 година. Зато је тај филм тако трагичан“, нашалио се Ковачевић.

Није било лако, али је било велико задовољство

Директор Радослав Зеленовић је рекао да су поводом тридесет година фестивала, установили мало признање - реплику торња на Палићу:
„Укупно их је тридесет. Са великим професионалним, али и великим личним задовољством, први торањ предајем Душку Ковачевићу".
Зеленовић је истакао да је фестивал дошао у најбоље доба - тридесете:
„Да је било лако - није. Да је било велико задовољство - јесте. Да је могло више - вероватно. Да је могло боље - тешко".
© Tanjug / Владимир ШпорчићПочео 30. Фестивал европског филма Палић
Почео 30. Фестивал европског филма Палић - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Почео 30. Фестивал европског филма Палић
Програмски директор фестивала Мирослав Могоровић се обратио публици нагласивши да сваки велики пут почиње првим кораком:
„И ми смо на дугом путу већ тридесет година. То је пут који делимо са земљом у којом живимо - понекад мало изгубимо правац, али гледамо у правцу Европе. Наредних седам дана Палић је европска престоница Србије, и то захваљујући вама”.
Главни такмичарски програм отворен је пројекцијом филма „Мадам Ди Бари” редитељке Мајвено о животу Жане Беку која је рођена као ванбрачна ћерка сиромашне кројачице 1743. године, а славу стекла на двору Луја XV, поставши његова последња званична љубавница.
© Фото : Уступљено Спутњику/Дамир ВујковићНиколај Никитин и Мирослав Могоровић
Николај Никитин и Мирослав Могоровић - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Николај Никитин и Мирослав Могоровић
Уз Богдана Диклића, овогодишњи добитници „Лифке” су немачки редитељ Андреас Дрезен у категорији иностраних стваралаца и македонски глумац Никола Ристановски у регионалној категорији.
Мултимедијална уметница Марија Кањас добитница је овогодишње награде „Андерграунд спирит“ коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма.
До 21. јула биће приказано 150 филмова у оквиру 11 селекција.
Емир Кустурица, Радослав Зеленовић и Никита Михалков на 20. Фестивалу европског филма Палић - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
КУЛТУРА
Анегдоте са Палићког фестивала: Како је Михалков прекинуо венчање на Фрушкој Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала