Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар опет променио причу – за кризу на Северу сад му криви српски демонстранти

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар испред зграде Председништва
Габријел Ескобар испред зграде Председништва  - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Габријел Ескобар је својим виђењем ситуације на Косову и Метохији које је изложио у извештају америчком Конгресу јасно показао да иза сваког потеза Аљбина Куртија стоји Вашингтон и да је добро што нисмо поверовали у њихове приче да их занима и мишљење Србије, оцењује аналитичар Стевица Деђански.
У извештају специјалног изасланик САД за Западни Балкан Габријела Ескобара, предатом Комитету за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса, о ангажману САД на Балкану, у сектор где је реч о Косови и Метохији Ескобар се базирао на Охридски споразум, за који није пропустио да се похвали да је „њихових руку дело“. Додуше, заборавио је да напомене да Србија тај споразум није парафирала, већ само узела у разматрање.

Извештај без кривице Албанца

Ескобар је такође закључио да је до ескалације и тензија на северу Косова дошло због непримењивања поменутог споразума, а да је сукоб настао након „неприхватљивог насиља српских демонстраната против Кфора, полиције и новинара на северу Косова“. Дакле, нити су криви Албанци са Косова нити Америка која је одобрила и легализовала приштинске локалне изборе на северу, без учешћа Срба. Да ствар буде још гора, говорећи о потреби напретка региона ка европским интеграцијама, Србију је сместио у контекст евроатлантске структуре, дакле, и ЕУ и НАТО.
Др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, каже да не зна који је Габријел Ескобар прави када говори о нама.
„Када га слушамо Ескобара морамо да се питамо ког Ескобара слушамо - један или два. Да ли је то онај први који је недавно говорећи у у Атлантском савету имао врло разумне и нама прихватљиве ставове као што је да Приштина мора да испуни све преузете обавезе па и ону која се односи на формирање ЗСО из 2013/15. године да би се дијалог наставио. Врло је био оштар када је рекао да ако Аљбин Курти то не жели да спроведе у дело то ће бити урађено и без њега. Дакле, то је Ескобар број један који је реално сагледавао ситуацију, знао шта се дешава и како ствари теку,“ истиче Деђански.

Ко је прави Ескобар?

Онда се појави Ескобар број два, додаје наш саговорник, који је по одласку у Вашингтон очито доживео ресетовање, јер је потпуно променио причу.
„Тада је експлицитно рекао да не разуме зашто се неко на њега љути, мислећи на Куртија, када је он све што је радио, радио за добробит Косова и сада у том стилу и правцу и наставља. Сада говори све оно што није тачно. Помиње неке обавезе које Србија треба да испуни из из Охридског споразума који није потписала, а сигуран сам да није ништа потписано ни о атлантским интеграцијама или да се поново преговара о ЗСО,“ каже саговорник Спутњика.
Деђански констатује да је Ескобар заправо овим извештајем само показао да смо у праву што смо били опрезни, што се тиче неке врсте реторичке подршке која је долазила из Америке.
„О тим часним намерама које Американци имају према нама и да увиђају ситуацију на терену - од тога нема ништа. Курти шта год да ради очигледно има подршку Америке,“ закључује наш саговорник.
Деђански је скоро па, како каже, запањен да је у документу Ескобар истакао да су се Косово и Србија договорили су да међусобно признају документа и националне симболе и да према споразуму из Охрида који Србија није потписала, већ само узела у разматрање, Србија више неће лобирати против чланства Приштине у међународним организацијама.
Једино што је Ескобар навео позитивно за Србију је, примећује наш саговорник, да ЗСО мора да се формира - додуше, није рекао каква и која…
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
СРБИЈА
„Тежак однос између Београда и Приштине“: Шта је Ескобар рекао у извештају америчком Конгресу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала