- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ и Латинска Америка се мимоишле у ставовима о Украјини

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаседање Европског парламента у Стразбуру
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Дводневни самит лидера држава и влада Европске уније и Заједнице латиноамеричких и карипских држава (ЦЕЛАЦ) нису усагласиле завршну изјаву због неслагања око Украјине, изјавио је на прес конференцији шеф Европског савета Шарл Мишел.

„Не могу да вас обавестим да је постигнут успех око завршне изјаве. Међутим, тај самит је постао велики успех, 60 земаља је могло да се договори по свим тачкама извештаја, али је једна земља одбила да потврди једну тачку“, рекао је он.

Додао је да се Европска унија увек залаже за интересе Украјине на свим самитима без изузетка и наставиће то да и даље ради.
Земље НАТО-а одобриле су 11. јула вишегодишњи пакет подршке Украјини, који се састоји од три тачке: план помоћи за постизање компатибилности украјинских Оружаних снага са стандардима НАТО-а, стварање Савета НАТО-Украјина и потврда права Украјине да се придружи Северноатлантском савезу, без претходног спровођења акционог плана за постизање чланства.
Истовремено, није назначен временски оквир за улазак Украјине у блок, на чему је Кијев инсистирао. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је, напротив, рекао да је за Украјину „сада најважније да опстане као суверена држава у Европи, иначе разговор о чланству у НАТО уопште неће имати смисла“.
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Специјална операција у Украјини
ЕУ спремна да пружи Украјини гаранције безбедности, исто најавила и Америка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала