- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска неће отварати тржиште за украјинско жито

© AP Photo / Andrew KravchenkoУтовар пшенице у луци Измаил у Украјини
Утовар пшенице у луци Измаил у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Пољска неће отварати своје тржиште за украјинско жито после прекида прехрамбеног споразума, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки новинарима у Бриселу.
„Вероватно ћемо бити веома оштри када је у питању заштита пољског тржишта. Већ дуже време скрећем пажњу Европској комисији на потребу изградње инфраструктуре“, рекао је Моравјецки одговарајући на питање о последицама прекида прехрамбеног споразума.
„То је задатак за Европску комисију и америчку администрацију да развију одговарајуће механизме за извоз украјинског жита. Можемо да играмо конструктивну улогу, али нећемо бити приморани да отварамо своје тржиште на штету интереса пољских фармера“, додао је пољски премијер.
Он је, при томе, навео да је Пољска спремна да обезбеђује транзит украјинског жита.
Прехрамбени споразум прекинут је 18. јула. У понедељак је Русија обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење. Русија ће се одмах вратити имплементацији иницијативе чим њен руски део буде испуњен, рекао је Песков у понедељак. Председник Русије Владимир Путин раније је приметио да услови споразума нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље нису намеравале да испуне своја обећања. Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да се Кијев нада да ће наставити са испорукама жита преко Црног мора без учешћа Русије, а Кијев чека званичну потврду спремности од УН и Турске.
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
РУСИЈА
Кијев жели да настави испоруке жита; Москва: Наша одлука је дефинитивна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала