- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Немачка, Данска и Шведска нас нису информисале о истрази на „Северним токовима“

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Немачка, Данска и Шведска нису информисале Москву о истрази на „Северним токовима“.
Три земље објавиле су заједничку изјаву у којој тврде да су обавестиле Русију о истрагама терористичких напада на „Северним токовима“.
Захарова је рекла да су у писму које су Немачка, Данска и Шведска послале Савету безбедности о истрагама диверзије на гасоводима „Северни ток“ тврдили да је Русија, наводно, обавештена о њиховом току.

„То не одговара реалности, власти тих земаља као и раније упорно одбијају сарадњу са Русијом у истрази овог терористичког акта и не пружају никакве јасне одговоре на наша бројна званична обраћања како би се поделиле релевантне информације. Све три државе су одговориле одбијањем на званичне захтеве Русије о пружању правне помоћи и оснивању заједничке групе за истрагу“, појаснила је она.

Истакла је да је приметно то што Немачка, Данска и Шведска избегавају пуноправно учешће у тематским дискусијама Савета безбедности УН и додала да акције, нажалост, само појачавају сумње Русије у ефикасност националних истрага.
„Ми ћемо инсистирати на неопходности транспарентне, објективне, деполитизоване истраге овог терористичког акта на објекат енергетске инфраструктуре“, закључила је Захарова.
Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена.
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
РУСИЈА
Немачка пронашла нове доказе о експлозији на „Северним токовима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала