- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм генијалне Маргарете фон Троте: Жена испред свог времена

© Фото : Фестивал европског филма Палић/ПромоФилм „Ингеборг Бахман – Путовање у пустињу“ Маргарете фон Троте приказан је на Фестивалу европског филма Палић
Филм „Ингеборг Бахман – Путовање у пустињу“ Маргарете фон Троте приказан је на Фестивалу европског филма Палић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Филм „Ингеборг Бахман – Путовање у пустињу“ Маргарете фон Троте приказан је на Фестивалу европског филма Палић, у присуству продуценткиње Бетине Брокемпер.
Прослављена немачка редитељка, сценаристкиња и глумица Маргарета фон Трота (81) требало је да дође на Фестивал европског филма Палић да прими награду „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији која јој је додељена 2004. године. Тада није била у могућности да дође на Палић, а високе температуре су је и овога пута поколебале да крене на пут ка Србији.

Маргарета фон Трота - Надам се доласку на Палић

Уместо ње на палићки фестивал дошла је продуценткиња Бетина Брокемпер која је пренела Фон Тротине поздраве палићкој публици, жаљење што не може да присуствује пројекцији свог новог филма на Летњој позорници, али и срећу што ће српска публика имати прилику да погледа причу о жени која је истовремено желала да буде и вољена и слободна:
„Много вас поздравља и нада се новој прилици за посету Палићу“.
© Фото : Спутњику уступио Фестивал европског филма Палић/Manfred BreuersbrockМаргарета фон Трота
Маргарета фон Трота - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Маргарета фон Трота
Маргарета фон Трота је у свет филма закорачила као глумица играјући код Фасбиндера и Шлендорфа, за чије филмове је писала и сценарије, а заједно са Шлендорфом је режирала остварење „Изгубљена част Катарине Блум“.
Од тада креће њена редитељска каријера и прва је жена добитница „Златног лава“ за режију на фестивалу у Венецији - за филм „Маријен и Џулијен“ у коме је започела сарадњу са Барбаром Суковом са којом је снимила и филмове о Рози Луксембург и Хани Арент.

Снажне жене испред свог времена

Снажне жене, испред свог времена су у фокусу филмова Маргарете фон Троте коју је Европска филмска академија наградила признањем за животно дело, а једна од таквих жена је и славна песникиња Ингеборг Бахман (1926-1973).
Филм „Ингеборг Бахман – Путовање у пустињу“ приказује емотивни живот познате књижевнице у тумачењу аустријске глумице Вики Крипс, њену дугогодишњу везу са швајцарским драмским писцем Максом Фришом (Роналд Зерфелд) од 1958. до 1962. године и касније са млађим партнером са којим одлази у пустињу.

Неиспричана прича

„То је неиспричана прича о песникињи која је била испред свог времена, један од првих женских гласова у послератној Немачкој. Макс Фриш је врло познати драмски писац. Сви знају за њих, али није било чак ни заједничке фотографије. Занимљиво је да нам није било дозвољено ни да читамо њихова писма. Тек сада, након што је снимљен филм, писма су објављена“, рекла је Бетина Брокемпер.
Фон Трота се одлучила за фрагментарну уместо линеарне структуре, преплићући приче о везама Ингеборг Бахман.
„Добили смо много похвала за монтажу и сви мисле да је структура резултат монтаже, али не. Маргарета је написала сценарио са таквом структуром. Монтажом смо избацили сцену или две, али нисмо мењали структуру. Од почетка је тако замислила филм. Зато је она геније“, објаснила је продуценткиња.
© Tanjug / Владимир ШпорчићБетина Брокампер
Бетина Брокампер - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Бетина Брокампер

Волела је опасност и своју слободу

Поред преплитања прича које припадају различитом периодима, у филму су и сцене које најављују и трагични крај главне јунакиње.
„Она је умрла од последица пожара у Риму. Та свећа која пада на њену хаљину предсказује њену смрт, али такође показује и њен карактер. Она воли опасност, воли да се игра ватром. Била је веома слободног духа. Захтевала је своју слободну. Није се слагала са очекивањима конзервативног друштва. Она и Макс су имали врло отворену везу која је подразумевала да имају и друге партнере. Морали смо да избацимо сцену када одлази код родитеља и они је питају када ће се удати, јер је тада било срамота да жена буде неудата. Она им одговара да жели да буде слободна. То је било револуционарно“, рекла је продуценткиња.

Велики редитељи са јасном визијом

Филм је сниман у шест земаља са буџетом од девет милиона евра. Премијеру је имао на Берлиналу и права за његово приказивање су до сада продата у 50 земаља.
„Мој посао као продуцента јесте да оживим визију редитеља, да нађем новац, да обезбедим снимање у средини коју желе, да се оствари прича коју су замислили. Ја ту дођем као бабица. Маргарету сам срела пре 20 година. Цео дан смо разговарале о филозофији и Хани Арент. Нисмо уопште помињале снимање филма и сарадњу. А увек сам волео да радим са редитељима који имају јасну визију. Маргарета фон Трота је један од њих. Само када разумем њихову визију, могу да радим свој посао и можемо да створимо магију“, објаснила је Брокемпер.
Брокемпер истиче да је Маргарета фон Трота веома знатижељна, интересује је све што се дешава, прати политику, уметност:
„Ужива да буде окружена људима. Дивна је особа. И једна од најсветлијих умова света. Радимо на новом пројекту, поново пише и требало је овде на Палићу да разговарамо о томе, али ћу морати у Минхен“.
Маргарета фон Трота - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
КУЛТУРА
Фестивал европског филма Палић од 15. до 21. јула: Гошћа глумица и редитељка Маргарета фон Трота
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала