- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Никоме не треба објашњавати шта значи покушај напада на Путина

© Sputnik / Алексей МайшевПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Кремљ је саопштио да Москва није упућивала никакве претње властима Јужноафричке републике у вези са хипотетичким хапшењем председника Русије Владимира Путина током његовог учешћа на самиту БРИКС-а, али је упозорио шта значи напад на руског лидера.
На молбу да прокоментарише објаве да је Москва, наводно, ставила до знања Преторији да је потенцијално Путиново хапшење једнако објави рата, портпарол Кремља Дмитриј Песков је одговорио:
„Нико никоме ништа није стављао до знања. У целом свету апсолутно свима је јасно шта значи покушај напада на шефа руске државе. Зато ништа никоме не треба објашњавати“, закључио је Песков.
Претходно, јужноафрички председник Сирил Рамапоса у писму, упућеном Високом суду јужноафричке провинције Гаутенг, написао је да би хипотетичко хапшење руског председника Владимира Путина у Јужноафричкој Републици по налогу Међународног кривичног суда било равно објави рата Русији.
Накнадно, кабинет председника Јужне Африке саопштио је да председник Русије Владимир Путин неће ићи на самит БРИКС-а у Јоханесбургу и додао да је о овом питању донета заједничка одлука.
Раније је Међународни кривични суд у Хагу 17. марта издао налоге за хапшење председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове због оптужби за „илегално депортовање“ украјинске деце.
Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
РУСИЈА
Хипотетичко хапшење Путина у Јужноафричкој Републици значило би објаву рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала