- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Председник Бразила: Свет почиње да се умара од сукоба у Украјини

© AP Photo / Jorge SaenzПредседник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва
Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Пратите нас
Светска заједница почиње да се умара од сукоба у Украјини, али временом ће наступити мир који ће бити склопљен захваљујући напорима посредника, изјавио је председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва.
Он је учествовао на самиту ЕУ и Заједнице латиноамеричких и карипских држава који је одржан у белгијској престоници.

„Свет почиње да се умара. Земље почињу да се умарају. Доћи ће тренутак када ће завладати мир. Тада ће се појавити група земаља која ће моћи да разговара и са Русијом и са Украјином“, рекао је бразилски лидер, преноси агенција Блумберг.

Како су саопштили извори Блумберга, Лула да Силва се успротивио оштрим формулацијама на рачун Русије, што је „онерасположило“ земље ЕУ. Против оштрих изјава су иступиле и Куба и Венецуела.
Председник Бразила такође је критиковао лидера Чилеа, 37-годишњег Габријела Борића, због његовог става о сукобу у Украјини. Борић је позвао латиноамеричке лидере да недвосмислено осуде руску специјалну операцију, рекавши да је Русија прекршила међународно право.

„Можда недовољно навике да учествује у оваквим састанцима доводи до тога да млад човек постаје нестрпљивији, да више жури. Треба да схватимо да се не слажу сви са нама, да не журе сви тако, да немају исто мишљење о неком питању“, рекао је Лула да Силва.

Како је раније саопштио шеф Европског савета Шарл Мишел, лидери држава и влада Европске уније и Заједнице латиноамеричких и карипских држава (ЦЕЛАЦ) на дводневном самиту у Бриселу нису усагласили завршну изјаву због неслагања око Украјине.
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
СВЕТ
ЕУ и Латинска Америка се мимоишле у ставовима о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала