- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли ће пиринач поскупети: Индија забранила извоз

CC0 / Unsplash/Pille R. Priske / Пиринач
Пиринач - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Индија је данас наредила забрану извоза значајног дела свог најважнијег извозног производа - пиринча, чиме ће отприлике бити преполовљене испоруке те житарице из Индије, која је њен највећи светски извозник.
Индијска забрана извоза пиринча изазвала је бојазан од даље нестабилности на светским тржиштима хране, пренео је Ројтерс.
Влада у Делхију је саопштила да је увела забрану извоза белог пиринча, који није басмати, након што су малопродајне цене ове житарице порасле за три одсто за месец дана, јер су касне, али јаке монсунске кише нанеле велику штету усевима.
Индија покрива више од 40 одсто светског извоза пиринча, а ниске залихе код других извозника значе да би било какво смањење испорука могло да надува цене хране, које су већ подигли сукоб у Украјини и нестабилно време.
„Да би се обезбедила адекватна доступност белог пиринча, који није басмати, на индијском тржишту и да би се ублажио раст цена у домаћим оквирима, влада Индије је изменила извозну политику“, саопштило је индијско Министарство хране и навело да је у последњих 12 месеци дошло до повећања малопродајне цене од 11,5 одсто.
Ова категорија, бели и ломљени пиринач, чинили су око 10 од укупно 22 милиона тона индијског извоза пиринча прошле године.
Индијска влада је касније прецизирала да прокувани пиринач, који је представљао 7,4 милиона тона извоза у 2022. години, није укључен у забрану.
Индија је продужила и забрану извоза енице, након што је већ ограничила испоруку пиринча у септембру 2022, као и извоз шећера ове године, пошто је принос трске опао.
„Индија би пореметила светско тржиште пиринча много већом брзином него што је то учинио сукоб у Украјини на тржишту пшенице“, изјавио је Кришна Рао, председник Удружења извозника пиринча.
Пиринач је основна намирница за више од три милијарде људи, а скоро 90 одсто усева који захтевају велику количину воде производи се у Азији.
Светске цене пиринча већ расту и достигле су највиши ниво у последњих 11 година.
„Изненадна забрана била би веома болна за купце, који не могу да га замене набавком из других земаља“, казао је Рао, који је додао да ће најпогођеније бити афричке земље.
Забрана ступа на снагу данас, али је дозвољен извоз бродовима који су у процедури утовара.
Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
ЕКОНОМИЈА
Цене хране опет расту: Шећер нагло скочио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала