- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ирак запретио Шведској прекидом дипломатских односа ако Куран буде опет спаљен

© AFP 2023 / MOHAMMED SAWAFЗастава Ирака
Застава Ирака - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Ирак је данас саопштио да је запретио прекидом дипломатских односа са Шведском, ако у тој земљи поново буде спаљен Куран.
Ирачка влада је обавестила владу Шведске дипломатским каналима да ће свако понављање инцидента, у коме буде спаљен Куран на шведском тлу, захтевати прекид дипломатских односа, наводи се у саопштењу ирачке владе, пренео је Ројтерс.
Влада наводи и да Ирак сматра напад на шведску амбасаду у Багдаду нарушавањем безбедности које мора бити одмах решено.
Стотине демонстраната упали су јутрос у шведску амбасаду у центру Багдада, главног града Ирака, прескачући зидове и палећи ватру у знак протеста против најављеног спаљивања Курана у Шведској.
Ирачке снаге безбедности су се распоредиле унутар амбасаде и дим се дизао из зграде, док су ватрогасци угасили пожар, према Ројтерсовим сведоцима.
Већина демонстраната се повукла, а они су претходно бацали каменице на припаднике снага безбедности.
Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром рекао је да је особље амбасаде безбедно, али да ирачке власти нису успеле да заштите амбасаду у складу са Бечком конвенцијом.
Билстром је истакао да је оно што се догодило потпуно неприхватљиво и да је шведска влада у контакту са представницима Ирака на високом нивоу да би изразила протест због инцидента.
Шведска влада је овога месеца саопштила да разматра промену закона да би се омогућило полицији да спречи јавно спаљивање Курана уколико би то угрозило безбедност Шведске.
Шведска полиција је у среду одобрила захтев да испред ирачке амбасаде у Стокхолму данас две особе спале Куран и ирачку заставу на јавном скупу, а у томе ће учествовати и човек који је запалио Куран испред стокхолмске џамије у јуну, јавила је шведска новинска агенција ТТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала