- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кад се сваки дан „пале аларми“ и застрашује народ – ретко ко онда бежи од праве олује

© Sputnik / Лола ЂорђевићНевреме у Београду
Невреме у Београду - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Затрпани разним алармима нисмо препознали онај најважнији - о суперћелијској олуји и последицама која оставља иза себе. Могло би то да нам буде за наук.
Данас смо сви на друштвеним мрежама гледали призоре са улица градова Србије где људи, међу њима и мајке са сасвим малом децом у наручју, покушавају да избегну летеће предмете које је усковитлао негде олујни, а негде оркански ветар.
Припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су широм земље и спасили 20 особа, повређени се још броје. Неки су вишеструке преломе и повреде унутрашњих органа задобили када је, док су се возили, на њихов аутомобил пало дрво, времешни господин је просто летео кроз ваздух избачен из седла свог мопеда под налетом ветра. Породица са двогодишњим малишаном склониште је нашла у великом тржном центру који је срећом био у близини, пошто су се, по сопственом признању, оглушили о упозорења да се што пре врате кући. Уобичајена вечерња шетња је једну жену оставила без кућног љубимца, просто катапултираног под налетом ветра…

Упозорења на време

Сви смо на време били упозорени да нам са запада стиже та фамозна суперћелијска олуја о којој се претходних дана писало, шта је и какве последице може да има. Такође и да је на путу до нас, у Словенији и Хрватској страдало пет људи, један у Босни и Херцеговини. Зашто све то није допрло до свести оних који су изласком на улицу пуно ризиковали.
Психолог Александра Јанковић пре мисли да је у питању то што људи не верују информацијама, него што је по среди недисциплина.
Толико је у последње време било различитих „алармантних“ вести о алармима који су се разликовали по боји, од жутог, наранџастог, до црвеног којима су медији на бомбастичан начин привлачили публику, од чега на крају није било ништа тако алармантно, да су најновији аларм схватили недовољно озбиљно.
© Sputnik / Радмила Ценић АлкалајСуперћелијски облак над Београдом
Београд - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Суперћелијски облак над Београдом

Вук, вук

Као у причи о чобанима и вуку … и лажној узбуни – вук,вук.
Хиперинфлација је информација и ми више уопште нисмо способни да разлучимо шта је ту валидно, шта није, да ли озбиљно треба да третирамо упозорења“, каже за Спутњик Јанковићева.
„Просто, мислим да људи више не верују временским прогнозама зато што се дешава да се оне не обистине, отприлике је логика – ма не може се баш нешто тако догодити. Мало смо опуштени и у неповерењу у односу на упозорења“, сматра наша саговорница.
Она уз то указује и на природу наше личности.
„Савремени човек има своју индивидуалистичку вољу и мисли да може да контролише већину ситуација. Наравно, разни догађаји га демантују. Људи који су се нашли у проблему, њима се догодило, али већини није. Постоји један врло егоцентричан индивидуалистички приступ свему око нас уз тај хроничан недостатк осећаја за заједницу, емпатије и на крају крајева понашања у односу на природу“, сматра Јанковићева.

Неозбиљна реакција

Социјални психоолог Весна Томић сматра да је народ прилично неозбиљан, па и неодговоран - мисли неће мене, склонићу се, али и она сматра да има кривице и на медијима због неозбиљног обавештавања.
„Њихово информисање је непотпуно, јер ви немате објашњење за то шта је суперћелијска олуја, што је апсолутнпо нови појам“, каже она за Спутњик.
Отуда и тако неозбиљна реакција једног дела становништва на упозорења надлежних.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала