- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света
Последице невремена у  Београду - Sputnik Србија

УЖИВО Ванредно у неколико градова у Србији, петоро на ВМА у стабилном стању /фото, видео/

Пратите нас
Јако невреме захватило је синоћ већи део Србије. Припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су широм земље и спасили 20 особа, а било је и повређених. Олујни ветар, ломио је стабла, носио кровове. Пет особа је задржано на лечењу у ВМА са озбиљним повредама. Ванредна ситуација проглашена је у Сремској Митровици, Шиду и Руми.
Јак ветар у Београду обарао је синоћ дрвеће, носио кровове, рушио кранове...
Повећан је број кварова на нисконапонској мрежи у Београду, посебно на подручју Бановог брда, Жаркова и подавалских насеља, као и на територији Обреновца.
Све екипе Електродистрибуције су на терену како би кварови што пре били санирани.
Делови Војводине, западне Србије и Београда остали су без струје и сигнала за мобилну телефонију.
На београдском аеродрому привремено су били обустављени летови.
Невреме је погодило и Крушевац, Ниш и Чачак где је неколико улица било под водом.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:21 20.07.2023
Невреме у Београду - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
ДРУШТВО
Кад се сваки дан „пале аларми“ и застрашује народ – ретко ко онда бежи од праве олује
19:20 20.07.2023
ВМА: Пет особа повређених током невремена на даљем лечењу, сви стабилно
У Центру за Хитну помоћ Војномедицинске академије (ВМА) пет пацијената је примљено на даље болничко лечење због повреда насталих као последица невремена, које је синоћ захватило Републику Србију и сви су стабилног здравственог стања, саопштила је данас ВМА.
Четири пацијента примљена су са лакшим телесним повредама екстремитета и збринути СУ на Клиници за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА, док се један пацијент налази на постоперативном опоравку у Клиници за анестезиологију и интензивну терапију ВМА.
Како се наводи у саопштењу, током редовног 24-часовног дежурства Војномедицинске академије средом, у Центру за хитну помоћ ВМА прегледана су 592 лица.
Од укупног броја пацијената којима је указана помоћ, збринуте су 183 повреде настале у различитим околностима, 17 повреда у саобраћајном трауматизму, урађене су четири хитне интервенције у ангио сали, девет операција, као и низ дијагностичких интервенција и процедура код пацијената са хроничним обољењима.
16:44 20.07.2023
Нови Сад, последице невремена - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
ДРУШТВО
Проглашена ванредна ситуација у Новом Саду
14:22 20.07.2023
Облаци - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
ДРУШТВО
Све о ретком природном феномену који је јуче погодио Србију
14:21 20.07.2023
Невреме донело проблеме и у теретном саобраћају на граничним прелазима
Невреме које је током јучерашњег дана и вечери захватило цео регион, па и делове Србије, условило је повремене прекиде у функционисању тереног саобраћаја на неколико граничних прелаза, саопштено је из Управе царина.
Од синоћ је због оштећења појединих путних деоница у Хрватској обустављен теретни саобраћај на граничним прелазима Шид и Нештин, а због последица невремена тренутно је обустављен теретни саобраћај и на граничном прелазу Сремска Рача са БиХ.
Из Управе саветују да се ради бржег протока робе и путника, унапред провери тренутно стање на граничним прелазима путем камера МУП-а.
13:12 20.07.2023
Шапић: Санација штете ће трајати седам до 10 дана, све градске службе на терену
Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је да су све расположиве екипе јавних комуналних предузећа Београда од самог почетка олује биле на терену, као и да тренутно активно раде на санацији штете, која ће, како је навео, трајати од седам до 10 дана.
"Београд је погодила једна од најјачих олуја до сада. Све расположиве екипе јавних комуналних предузећа Београда од синоћ су на терену, стотине радника и десетине возила, и реагују у циљу смањења негативних ефеката ове екстремне појаве. Синоћ је први приоритет био да се саобраћајнице учине проходним, као и да се отклони свака непосредна опасност по грађане", рекао је Шапић, саопштио је Беоинфо.
Он је навео да је у Београду синоћ пао велики број стабала, нестала је струја у појединим деловима града, пала два крана на Новом Београду, падали делови кровова и фасада, летели предмети са тераса, услед чега је неколико лица задобило лакше телесне повреде.
"Ово је природна катастрофа на коју је немогуће утицати. Секретеријат за ванредне ситуације Града Београда, у сарадњи са републичким службама координише радом свих екипа на терену, које од синоћ регују на више стотина пријава грађана. Паралелно са овим активностима ради се и на процени укупне штете коју је ова временска непогода нанела Београду", истакао је градоначелник.
Како је навео, хиљаде стабала је оштећено, а санације свега насталог услед ове вандредне временске непогоде трајаће сигурно наредних седам до десет дана.
Он је захвалио радницима служби који су имали бесану ноћ и који и у овим тренуцима раде на санацији штете.
Такође, Шапић је упутио апел свим грађанима Београда.
"Молим све наше суграђане да при сличним временским неподогама максимално смање своје активности, да се прилагодимо новонасталим околностима и тиме што више сачувамо људске животе", поручио је Шапић.
13:10 20.07.2023
Последице снажног невремена на Дорћолу - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Дан после суперћелијске олује – како сада изгледа Београд /фото/
12:53 20.07.2023
У невремену које је синоћ погодило и Крушевац за сат времена пало је 27 литара кише по метру квадратном, уз јак олујни ветар који је дувао брзином од 93 километара на час, ломећи дрвеће и гране, носећи црепове и лимене кровове, а било је и прекида у снабдевању струјом.
У Ургентном центру крушевачке Опште болнице збринуто је осам особа са лакшим повредама.
11:55 20.07.2023
У чачанском селу Трбушани јак ветар подигао је и однео кров трибина на стадиону ФК "Полет", конструкција је пала на локални пут, али и пругу, па је неко време био у прекиду железнички саобраћај Чачак-Пожега.
"Штета је велика, кровна конструкција је пала на пругу и возови нису могли да саобраћају. Наш суграђанин је дошао и склонио је са пруге да возови могу да саобраћају. У току дана планирамо да склонимо конструкцију са пута да би грађани могли да га користе, мада имају саобраћајницу која им омогућава да могу да прилазе својим кућама. Очекујемо помоћ од града, јер без те помоћи ми ово не можемо да урадимо", рекао је Лола Чвркић председник ФК "Полет" из Трбушана.
Ни старији мештани не памте да је последњих година тако снажан ветар дувао на овим просторима. Кажу да је срећа само у томе да је град овога пута заобишао места у којима су пољопривредни радови у пуном јеку.
"Срећа што није било града, невреме је негде оборило старе бандере. Однео је овај кров, вероватно да није добро урађена конструкција, али је изузетно био јак удар ветра, па је логично да дође до тога. Није било баш толико великих штета, али је невреме било изузетно, невероватно, удари су били баш јаки, право је чудо да није чупало ђрвеће", рекао је мештанин Милија Ковачевић.
Синоћња олуја изазвала је и неколико пожара на територији града Чачка који су брзом интервенцијом ватрогасних екипа локализовани на време.
11:39 20.07.2023
Седам особа лакше повређено у Крушевцу
У невремену које је синоћ погодило и Крушевац за сат времена пало је 27 литара кише по квадратном метру, уз јак олујни ветар који је дувао брзином од 93 километара на сат, ломећи дрвеће и гране, носећи црепове и лимене кровове. Било је и прекида у снабдевању струјом.
У Ургентном центру крушевачке Опште болнице збринуто је седам особа са лакшим повредама.
11:27 20.07.2023
Ванредна ситуација и у Шиду и Руми
Ванредна ситуација је, поред Сремске Митровице, проглашена и у Шиду и Руми.
На седници Штаба за ванредне ситуације општине Шид донета је одлука о формирању Комисија за евидентирање настале штете на објектима и пољопривредним добрима.
Поручују грађанима да се, како би на најбржи и најефикаснији начин евидентирали штету, јаве на број телефона 064 879 50 38, да пошаљу име и презиме, адресу или број катастарске парцеле, са три фотографије настале штете (путем Вибер апликације).
11:11 20.07.2023
Супружници повређени након што је стабло пало на њихов аутомобил
Супружници Д.Р. (61) и Д.Р. (54) су повређени синоћ када је услед невремена на Бабином зубу стабло пало на њихов ауто, речено је Танјугу у Универзитетском клиничком центру у Нишу.
Д.Р. је задобио вишеструке преломе и повреду јетре и он је након дијагностике смештен у шок одељење клинике за анестезијуу.
Његова супруга Д.Р. задобила је преломе два ребра, потколенице, бутне кости и контузију плућа и она је примљена на ортопедију.
10:44 20.07.2023
Невреме је изазвало велику материјалну штету на више од 300 локација у Новом Саду, саопштило је ЈКП Градско зеленило.
На основу препорука и обавештења надлежних градских служби, Градско зеленило формирало је шест тимова од преко 100 запослених са машинама који су одмах након првих пријава грађана изашли на терен да санирају штету, наведено је у саопштењу.
Уклањање обореног дрвећа и грана настављено је и јутрос а, како је наведено, због седам изваљених стабала на купалишту Штранд, плажа ће бити затворена за посетиоце док последице невремена не буду саниране и омогућено безбедно даље функционисање.
10:21 20.07.2023
10:05 20.07.2023
Припадници МУП-а спасили 40 особа од невремена, удари грома изазвали 20 пожара
Током претходне ноћи невреме праћено јаким ветром и кишом захватило је територију Републике Србије услед чега су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а имали 201 интервенцију у којима је било ангажовано 505 ватрогасаца-спасилаца са 203 возила и том приликом евакуисали и спасили 40 особа.
Припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су у гашењу 20 пожара изазваних ударом грома, док су у осталим догађајима уклањали оборена стабла, као и лимене кровове са пута, саопштено је из МУП-а.
На територији града Београда, због последица временске непогоде, Ватрогасно-спасилачка бригада Београд је интервенисала 34 пута са 105 ватрогасаца и 35 возила, од чега пет пожара, девет техничких интервенција услед палих кровних конструкција и 20 интервенција због палог дрвећа.
Ангажовање припадника Сектора из наведених разлога било је и на територији Шапца, Лознице, Богатића, Коцељеве, Владимираца, Бачке Паланке, Бача, Беочина, Сремских Карловаца и Новог Сада, Крагујевца, Параћина,Ћуприје, Деспотовца, Рековца, Јагодине, Краљева, Ваљева, Љига, Лајковца и Уба, Крушевца, Ниша, као и у деловима Сремског, Моравичког, Зајечарског и Јабланичког управног округа.
Припадници Министарства унутрашњих послова и данас су на терену како би помогли грађанима у отклањању последица невремена, наведено је у саопштењу.
Олујни ветар оборио дрво у Београду - Sputnik Србија
09:25 20.07.2023
Проглашена ванредна ситуација у Сремској Митровици, двоје тешко повређено
Због разорног невремена које је захватило Сремску Митровицу, проглашена је ванредна ситуација данас у 8 сати у том граду, а две особе су тешко повређене.
Све комуналне службе добиле су налог да рашчишћавају терен по селима и граду, а градска плажа је до даљњег бити забрањена за посетиоце због могућег пада одломљених грана и напуклог дрвећа.
Око 40 људи затражило је од синоћ медицинску помоћ с територије Митровице због повреда насталих услед невремена, а двоје је са тежим повредама транспортовано у Београд на даље лечење.
Једна је задобила повреде вратних пршљенова, а друга лица и главе.
Особа са повредама вратних пршљенова је превезена за Београд у Клинички центар Србије, док је особа са повредама лица и главе превезена у Клинички центар Војводине, речено је за Танјуг у Општој болници у Сремској Митровици.
Нема људских жртава, али је причињена велика материјална штета.
09:21 20.07.2023
Пуковник проф. др Иван Марјановић, главни дежурни хирург ВМА рекао је за РТС да је олујно невреме које је погодило Србију донело доста посла.
“На ВМА се јавио већи број грађана са повредама – преко 40, петоро је задржано на лечењу са озбиљним повредама“, казао је Марјановић.
Према његовим речима, из целе Србије су довожени пацијенти на ВМА.
“Из Шапца је пребачен пацијент који је пао са крова куће, са преломом карлице. Из Вршца, пацијент је пао и пукла му је слезина. Из целе Србије су довожени на ВМА где су збринути“, навео је Марјановић.
Сви су, напомиње, у стабилном стању.
"Ниједан људски живот није изгубљен јуче у Србији, бар што се ВМА тиче", истакао је др Марјановић.
09:19 20.07.2023
Последице невремена у Београду - Sputnik Србија
09:19 20.07.2023
У Смедереву су овога јутра видљиве последице синоћњег невремена.
По улицама и тротоарима су откинуте гране. У Дунавском парку, налази се велики део крова, који је отпао са оближњих зграда због јаког ветра.
Део крова, отпао је и у улици Ђуре Даничића.
Оборено је неколико стабала у граду која су оштетила аутомобиле.
Екипе јавног комуналног предузећа су од ноћас на терену и уклањају штету.
Није било повређених.
08:48 20.07.2023
Према подацима Завода за хитну медицинску помоћ током невремена у Новом Саду повређене су две особе, 12-годишња девојчица на коју је пало стабло и 74-годишњи мушкарац кога је олујни ветар бацио са скутера.
Они су превезени у Ургентни центар и у стабилном су стању.
Последице невремена у Београду - Sputnik Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала