- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Младе даме на које је Србија поносна – Ана и Јелена су коначно добиле наследнице

© Фото : ТСССрпске тенисерке: Лола Радивојевић, Луна Вујовић, Миа Ристић, Наталија Стевановић, Олга Даниловић
Српске тенисерке: Лола Радивојевић, Луна Вујовић, Миа Ристић, Наталија Стевановић, Олга Даниловић - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
После дужег времена Србија је почела да се нада успеху у женском тенису, како због повратка наде у играчице које су присутне већ неколико година, тако због талентованих девојчица и девојака које су почеле да пишу сјајне резултате. Од Олге Даниловић преко Мие Ристић па све до младе Луне Вујовић буди се вера да стиже нова Ана или Јелена.
Србија је представницу на Гренд слему могла да добије само преко квалификација, нада је постојала, али није била велика. Међутим, Наталија Стевановић није се само надала већ је веровала у себе, па је тако у 28. години почела да остварује свој сан, а уједно и „повукла ногу“ осталим српским тенисеркама.

Наталија Стевановић – изненађење које је одушевило Вимблдон

Прошле године Наталија Стевановић била је на корак од одлуке да одустане од тениса и заврши каријеру и то баш током Вимблдона. Њена игра и таленат никада нису били упитни, али на путу до успеха нашле су се тешке препреке у виду здравствених проблема, а потом и материјалних.
Годину дана касније, Наталија која је превазишла и проблеме са јетром и корону, стала је на ноге и одлучила да не пише још увек последњу страницу. Прошла је квалификације на Вимблдону, а онда је уследило изненађење.
У првом колу била је готово отписана јер је требало да се састане против Каролине Плишкове, 19. тенисерке света. Док су је други отписали, она је у својој глави и свом срцу записала да је дошла да победи. Чехињи није допустила ни сет, а слично је поновила против Тамаре Корпач у другом колу.
Трећа рунда била је непремостива јер је Петра Квитова била сурова противница, али мора се истаћи да је и тај пораз био одлична Наталијина партија, а није потребно ни причати о томе колико је успех на свом Гренд слем дебију после квалификација стићи до трећег кола.
Својим успехом Наталија као да је мотивисала и остале српске тенисерке, младе наде, које су почеле да бележе сјајне резултате.
После успеха на Вимблдону Наталија је остварила скок од 80 места и сада заузима 145. место.

Упорност је друго име Олге Даниловић

После три Гренд слем титуле у јуниорској конкуренцији дублова, Олга Даниловић одлучила је да од 2018. године пређе из јуниора у професионални, сениорски тенис, а резултати су стигли брзином светлости.
Као 17-годишњакиња освојила је те 2018. своју прву већу титулу на турниру у Москви, а тај тријумф специфичан је и због тога што је Олга на тај турнир упала као срећни губитник.
Неколико година, српска тенисерка није успела да се наметне и оствари значајнији резултат, а онда је прошле сезоне после опоравка од повреде стигла до финала турнира 250 серије у Лузијани, док је на истом турниру и освојила титулу у дубл конкуренцији за Кристином Младеновић.
Од почетка године Олга није успела да се квалификује на Аустралијан опен, али је зато дочекала својих пет минута на париској шљаци, па је тако са квалификацијама везала пет победа на Ролан Гаросу где је стигла до трећег кола.
У том трећем колу српска тенисерка чак је узела и сет маестралној Онс Жабур, у том тренутку седмој тенисерки света. Од почетка године Олга има и освојен челенџер у Риму, а недавно је освојила и трофеј турнира 125 серије у Баштаду.
Управо је Даниловићева која је рођена 2001. предводник млађег таласа који је такође већ почео да ниже успехе.
Олга је уједно и најбоље рангирана српска тенисерка и налази се на 104. месту ВТА листе.

Миа Ристић – ноћна мора противница

У конкуренцији тенисерки до 16 година Миа Ристић освојила је титулу европске првакиње,a њени јуниорски успеци навели су организаторе турнира у Палерму да јој доделе специјалну позивницу за квалификације, и нису се покајали!
Седамнаестогодишња Миа одиграла је два квалификациона меча за памћење. Најпре је савладала Чаглу Бујукакчај, турску тенисерку, после невероватних четири сата и 13 минута борбе. У том мечи млада српска тенисерка спасила је две меч лопте, а онда је уследио нови спектакл.
Миа је у другом колу квалификација добила нови тежак задатак, али је успела да савлада и Катинску фон Дајхман после три сата и 16 минута борбе и после чак три спасене меч лопте. Током квалификација Миа је на терену провела скоро осам сати.
У првом колу главног жреба испала је од Украјинке Дајане Јастремске, међутим остварила је велики успех и доказала је да се заслужено нашла у главном жребу ВТА турнира са само 17 година.
Миа је тренутно 443. свету, али нема сумње да је чека велики напредак.

„Чудо од детета“ – Лола Радивојевић

Прошлу годину Лола Радивојевић почела је као 1387. тенисерка света, а ту сезону завршила је на 349. месту ВТА листе. Још од јуниорских дана Лола је добила надимак „чудо од детета“ због раскошног талента, а њени успеси не промичу ни Новаку Ђоковићу.
Српска тенисерка недавно је освојила турнир у Тунису, а на титулу јој је честитао и Новак.
Лола Радивојевић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
СПОРТ
Лола говори за Спутњик – српско чудо коме је сусрет са Новаком донео скок од 1.000 корака! /видео/
Претходно је Лола заједно са Миом Ристић Србији обезбедила победу у четвртом колу групе Б квалификационог турнира прве Евро-афричке зоне за плеј-оф у којем ће се борити за квалификације за попуну Светске групе Били Џин Кинг купа.
Лола је рано одлучила да напусти јуниорске воде и посвети се ривалитету са старијим тенисеркама, а тренутно је 254. тенисерка света.

Најмлађе (најслађе) за крај – Луна Вујовић

Луна Вујовић са 14 година још увек је била млада и за јуниорски Вимблдон, али је своју шансу потражила на трећм Гренд слему у сезони у конкуренцији до 14 година. Маестрална српска тенисерка толико је била решена да стигне до трофеја, да је из меча у меч била све боља.
Када је после тешког полуфиналног меча стигла до финала, морала је да научи и како ће се изборити са публиком јер је играла против домаће тенисерке Холи Смарт. Међутим, Луна која има 14 година је толико већ сазрела да је реч притисак избацила из употребе и противницу је готово почистила са терена.
Луна Вујовић - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
МОЈА ПРИЧА
ЕКСКЛУЗИВНО Млада Српкиња која је покорила Вимблдон: Немам кад да размишљам о успеху - идемо даље!
Шампионски менталитет показала је тако што скомно верује да тај Гренд слем у њеној конкуренцији не значи пуно уколико не настави да ради, о чему је говорила и за Спутњик.

Оне се чекају

Никако не треба запоставити ни сјајне младе тенисерке Теодору Костовић и Душицу Поповски. Сјајна Душица која је рођена 2009. године такође је одиграла сјајан Вимблдон у конкуренцији до 14 година, а мало је фалило да управо она буде Лунина противница у финалу, али је нажалост елиминисана у полуфиналу.
Душица је вицешампионка Европе на зимском и летњем екипуном првенству са Луном.
Са друге стране, Теодора која је њихова вршњакиња показује велики таленат и очекује се да такође много допринесе српском тенису.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала