- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

ЕКСКЛУЗИВНО Млада Српкиња која је покорила Вимблдон: Немам кад да размишљам о успеху - идемо даље!

© Фото : Спутњику уступила Луна ВујовићЛуна Вујовић
Луна Вујовић - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
„Добар је осећај освојити Вимблдон, али сада морам да се фокусирам на нови турнир“, рекла је Луна Вујовић, млада нада српског тениса која је пре само неколико дана постала шампионка Вимблдона у конкуренцији до 14 година. Одмах после освајања трофеја отишла је у Чешку на нови турнир, одакле се јавила и за Спутњик изнела прве импресије о успеху.
Иако је направила велики подвиг, млада српска тенисерка одмах је морала да се окрене наредним турнирима, а ту особину имају само велики шампиони.
„Добар је осећај када се освоји Вимблдон, али сада не могу да размишљам више о томе, морам да се сконцентришем на турнир у Чешкој где сам сада на појединачном Европском првенству“, рекла нам је млада Луна на почетку разговора.
Када је стигла на Вимблдон циљ је био да пружи свој максимум, о резултату није размишљала.
„Ја сам хтела да одиграм најбоље што могу, па да онда видим шта ће бити. Знала сам само да ћу дати све од себе, у полуфиналу ми је било најтеже“, истакла је Луна.
Када је стигла до финала, морала је да игра против домаће тенисерке Холи Смарт што је значило да ће морато да се суочи и са великим бројем навијача противнице, али младој Луни ни то није сметало.
Била је фокусирана на своју игру, а њен хладан поглед указивао је на то да је не занима ништа друго осим победе. Још једна одлика шампиона.
„Пре меча сам била мало забринута јер је она домаћа тенисерка, али када сам изашла на терен то ме није занимало“, насмејала се Луна која је савршено усмерила енергију на дуел.
Током Вимблдона српска тенисерка показала је да воли да одлучује о поену, да преузима иницијативу и игра изузетно офанзивно. Не жели да се упоређује са другим тенисеркама, али воли да се угледа на велике шампионе.
„Не знам са ким бих се упоредила, али јако волим Марију Шарапоаву која је завршила каријеру, док су ми од активних играча омиљени Јелена Рибакина и Новак Ђоковић“, рекла је Луна.
© Фото : Спутњику уступила Наташа ВујовићЛуна Вујовић и Карлос Алкарас
Луна Вујовић и Карлос Алкарас - Sputnik Србија
1/5
Луна Вујовић и Карлос Алкарас
© Фото : Спутњику уступила Наташа ВујовићЛуна Вујовић
Луна Вујовић - Sputnik Србија
2/5
Луна Вујовић
© Фото : Спутњику уступила Наташа ВујовићЛуна Вујовић
Луна Вујовић - Sputnik Србија
3/5
Луна Вујовић
© Фото : Спутњику уступила Наташа ВујовићЛуна Вујовић
Луна Вујовић - Sputnik Србија
4/5
Луна Вујовић
© Фото : Спутњику уступила Наташа ВујовићЛуна Вујовић
Луна Вујовић - Sputnik Србија
5/5
Луна Вујовић
1/5
Луна Вујовић и Карлос Алкарас
2/5
Луна Вујовић
3/5
Луна Вујовић
4/5
Луна Вујовић
5/5
Луна Вујовић
Још није упознала Новака, али не крије да га његови успеси мотивишу. Поред тога што је гледала његове тренинге, млада српска тенисерка уживала је гледајући и остале тенисере и тенисерке на Вимблдону. Иако јој је шљака подлога на којој сматра да боље игра, прилика да игра на чувеној енеглеској трави и осети вимблдоснку атмосферу је искуство које ће јој значити за мотивацију.
„Сјајно искуство, играти на трави, не добије свако ту шансу у мојим годинама, јако сам захвална. Било је лепо гледати најбоље играче, а Новак ме мотивише да будем све боље, што више као он иако је то немогуће“, насмејала се Луна.
Наредни циљ јој је да уђе у првих сто на ИТФ листи где се налазе тенисерке до 18 година, што би био невероватан успех јер је то у њеним годинама изузетно тешко. Међутим, делује да у Лунином случају ништа није немогуће.

Тата прекида тренинге, мама ради на дисциплини

Мама Наташа и тата Владимир који је иначе бивши фудбалер, а данас тренер, вредно су радили са Луном, а кључ њеног успеха крије се у дисциплини.
Почела је да тренира тенис рекреативно са само шест година, а тата Владимир убрзо је усадио шампионски менталитет после чега је тенис постао Лунина професија, а не хоби. Мама Наташа за Спутњик истиче да је срећна и поносна, али да је породица Вујовић скромна и да не желе да Луну тај успех „ушушка“ већ је мотивише да прави још веће резултате.

„Јако сам срећна због ње, пре свега зато што је то доказ њеног рада и труда који траје од њене шесте године. Мој супруг је у спорту цео живот, играо је за репрезентацију Црне Горе, Луна је привикнута на тај стил живота. Код нас у кући увек је укључен спортски програм, увек је спорт у кући јер је муж наставио да буде фудбалски тренер у првој лиги Либана. Он је тај који је поставио темеље, када је дете мало тренери нису толико посвећени, али тата је поставио базу, моторику кретања, радили су ван тениског терена“, објаснила је Наташа Вујовић.

Док је тата био ту да створи базу, мама је била ту да створи дисциплину, а налазила се и непријатним ситуацијама када јој тренери нису дозвољавали да се меша.
„Ја сам увек била та која је то надгледала са стране и доста сам се мешала, тренери су ми замерали, не прихватају то, али у Новом Саду Луну је у једном периоду тренирао Милан Врбашки. То је један скроман човек који нас је пуштао да будемо укључени у све то, није био сујетан, била сам доста строга, али само у смислу рада и дисциплине, било је суза, љутила се, али је у раном детињству постављена дисциплина“, објаснила је Наташа.
Владимир Вујовић, Лунин тата био је важан фактор у Лунином напретку иако је наставио да гради упоредо и своју каријеру. Од 1999. године до 2018. био је професионални фудбалер, а 2007. године уписао је и три наступа за репрезентацију Црне Горе.

„Мој супруг је много укључен, он је тај који прекине тренинг и каже само 'крени кући', обоје смо амбициозни. Ја сам са друге стране задужена да проверавам да ли је легла на време или да ли је појела довољно воћа. Најпре нисмо препознали таленат, али онда смо увидели да ако жели да се такмичи мора да се створи озбиљан приступ и дисциплина јер то онда више није рекреативно играње“, истакла је Лунина мама.

Тренери су били ти који су препознали таленат, а онда је сплет срећних околности Луну довео до садашњег тренера Луке Цвјетковића који је сарађивао и са Јаником Синером. Велику подршку српска тенисерка има и од чувеног Ивана Љубичића, који је тренирао Роџера Федерера.
„Десило се то да смо отишли у Италију на једну тениску академију, упознали смо тамо Луку Цвјетковића који је тренирао Јаника Синера. Он ради код Ивана Љубичића на академији, дошао је у Хрватску, вратио се и узео је да ради толико амбициозно и посвећено са Луном, а Иван је увек ту не само за њу већ и за другу децу“, објаснила је Наташа Вујовић.
Лунине предности у игри су њена фокусираност, одговорност и велика жеља. Такође, мама је код ње преознала и менталну стабилност коју је ретко видети у тим годинама.
„Она брзо усваја савете, то је њена предност, јако је одговорна, кључ је дисциплина, али и такође то што је јако ментално ојачала јер смо од почетка ишли на најјаче турнире“, открила је Лунина мама.
Породици Вујовић није било важно да Луна само пише победе већ да учи да игра против јаке конкуренције.

„Нисмо се задржавали превише у Србији, већ смо ишли ка томе да игра по Европи, није било важно да ли победи или изгуби већ да се такмичи са најбољима. Живели смо у Индонезији јер је муж играо за Персиб Бандунг, око десете године је играла српске турнире и имала је успехе у Србији, али нисмо се задржавали на томе“, објаснила је Наташа.

Вимблдон међутим није једини успешан турнир ове године за Луну. Велике резултате српска тениска нада почела је да прави већ почетком сезоне у јануару када је дошла до полуфинала турнира „Мали шампиони“ у Француској.
На том турниру учествују играчи од 12 до 14 година и води се као Гренд слем за младе тениске наде, а управо на том месту много шампиони направили су прве значајније јунироске резултате.
На њему си играли Новак Ђоковић, Карлос Алкарас, Холгер Руне, а освајали су га Рафаел Надал, као и Јелена Остапенко у женској конкуренцији.
Особине шампиона има, таленат и дисциплину има, а сада има и Гренд слем трофеј у својој конкуренцији. Луна Вујовић је ипак само један скроман девојчица која жели да оствари своје снове и због тога се када је на терену претвара у тениског мајстора.
Са подршком породице која је увек уз њу, млада Српкиња наставља да плеше тениским теренима широм света.
Олга Даниловић - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
СПОРТ
Олга се предала „срећној“ Рускињи
Новак Ђоковић Карлос Алкарас финале Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
СПОРТ
Обрадовић за Спутњик о историјском финалу: „Новак је изгубио, али је добио изазов“
Мартина Навратилова - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
СПОРТ
Алкарас открио ко му је помогао да победи Новака: „Радио сам све што ми је Мартина говорила“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала