Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Албанци ударају најрањивији слој друштва: Примитивна одлука која има циљ да отера Србе

© Tanjug / DOPISNIK KiMНа згради општине у северном делу Косовске Митровице, јутрос је постављена нова застава такозваног Косова
На згради општине у северном делу Косовске Митровице, јутрос је постављена нова застава такозваног Косова - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Пратите нас
Одлука којом је градоначелник Северне Митровице Ерден Атић забранио изградњу станова за социјално угрожене породице узнемирила је грађане који указују да је ово политичка одлука уперена против Срба у правцу дискриминисања најосетљивије популације.
Од завршетка сукоба на Косову и Метохији Косовска Митровица је једини град у ком живе Срби, а уточиште у њему након бекства из својих домова нашли су Срби јужно од реке Ибра који су били одлучни да остану на Косову и Метохији.
Њихове куће и имања су узурпиране или запаљене и финансијска ситуација није дозвољавала да сами за себе и своје породице створе нови дом.
„Моја породица је у избегличкој колони напустила Пећ након завршетка рата заједно са Кфором вратили су се и терористи ОВК који су убијали и палили све што је српско. Након 4 године вратио сам се из Крагујевца у Косовску Митровицу јер нисам могао да се навикнем на тај живот и породица је много пропатила. Одлучили смо да се вратимо, а овде смо осам година живели приватно, плаћали кирију и једва преживљавали. Када су нам јавили да смо добили стан плакали смо и ја и жена, нисмо веровали да је то истина чак ни када смо добили кључеве. У једној од зграда у Бошњачкој махали почели смо живот изнова. Има и сада много проблема овде је ситуација таква да стално може да се деси неки напад, али бар имамо кров над главом“, рекао нам је један од становника Косовске Митровице који сада живи у стану који је изграђен пре пет година.
Управо због помоћи социјалним породицама и онима који су желели да се врате на КиМ Канцеларија за Косово и Метохију и Привремни орган општине Косовска Митровица одлучили су пре десетак година да се крене са изградњом станова за социјално угрожене породице као и за породице са више деце.
„Као избеглица сам се са четворо деце вукао по градовима широм Србије када сам се вратио сналазили смо се и једва састављали крај са крајем. Да нам није овог стана не знам шта би. Кућа ми је у Гњилану запаљена више пута чак и после обнове и тамо нам није било живота. Овом одлуком да не могу да се граде станови за људе који немају дом Албанци нам шаљу поруку да ни овде где смо већина не можемо да живимо и да уређујемо наше животе“, каже нам Горан док седи испред једне од изграђених зграда у Бошњачкој махали.
И док широм Косова и Метохије, тамо где су Албанци већина, ничу објекти без икаквих дозвола и где се не поштују ни закони ни право на приватну својину па се често гради управо на узурпираним поседима који су власништво прогнаних Срба Албанац који је вољом 3 посто грађана Северне Митровице постао градоначелник доноси одлуке које су управо против оних који су бојкотовали изборе, односно косметских Срба.
Оно што грађани очекују је да ће се представници међународних мисија на Косову укључити у овај процес и зауставити одлуке које директно утичу на живот Срба на Косову и Метохији.
Северна Митровица - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
СРБИЈА
Српска листа: Новом одлуком Курти наставља са ескалацијом и планом прогона Срба са својих огњишта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала