- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пашињан: Без мировног споразума нови рат са Азербејџаном „врло вероватан“

© Минобороны Азербайджана / Уђи у базу фотографијаРат у Нагорно-Карабаху
Рат у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је да је нови рат са Азербејџаном „врло вероватан“ све док земље не потпишу мировни споразум.

„Све док мировни споразум не потпишу и не ратификују парламенти обе земље, наравно, нови рат са Азербејџаном је врло вероватан“, рекао је он за агенцију Франс прес.

Пашињан сматра да Русија и Запад треба да изврше већи притисак на Баку како би допринели да се прекине блокада Лачинског коридора који повезује Нагорни Карабах са Јеменијом.

Баку: Мировни споразум могућ до краја године

Председник Азербејџана Илхам Алијев сматра да је могуће да се мировни споразум са Јерменијом потпише до краја ове године.

„Ако Јерменија одустане од било каквих територијалних претензија према Азербејџану, онда је потписивање мировног споразума до краја године сасвим могуће. Међутим, ако се то не догоди онда неће бити ни мира. А то није добар сценарио за регион, неће донети стабилност и безбедност. С обзиром на веома осетљиву геополитичку ситуацију, то ће створити потешкоће у будућности“, рекао је Алијев.

Прошле године су Јереван и Баку, уз посредовање Русије, САД и Европске уније, почели разговоре о будућем мировном споразуму. Јерменски премијер Никол Пашињан је крајем маја ове године изјавио да 86.600 квадратних километара територије Азербејџана, коју је Јереван спреман да призна, укључује и територију Карабаха.
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев  - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
СВЕТ
Историјски договор Јерменије и Азербејџана у Москви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала