- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ће прегледати бродове у Црном мору како би се уверила да не превозе војни терет

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаБродови код луке Керч
Бродови код луке Керч - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Пратите нас
Русија ће прегледати бродове у Црном мору како би се уверила да се они не користе за превоз оружја, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
Он је тим речима прокоментарисао саопштење Министарства одбране Русије о томе да ће Москва све бродове који плове Црним морем у украјинске луке сматрати превозницима војног терета.

„Мисли се на то да ми треба да се уверимо у то да брод не превози нешто лоше. То значи захтев, инспекцију у случају потребе, како бисмо се уверили да је то тачно или није“, рекао је Вершињин.

Како је додао, Русија ради на новим рутама за извоз својих пољопривредних производа услед компликовања ситуације у Црном мору након раскида прехрамбеног споразума.
„То је у великој мери логистичко и техничко питање. Већ се ради на томе“, казао је он, истакавши да Москва одржава „озбиљне контакте са афричким земљама на тему испоруке руског терета и жита“.
Такође је истакао да Москва намерава да уради све како афричке земље не би осетиле последице раскида прехрамбеног споразума.
Вершињин је претпоставио да ће се о транзиту бродова у Црном мору разговарати током могућих нових контаката руског и турског лидера Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана.
По његовим речима, Русија је спремна да размотри различите опције за наставак испорука жита на светска тржишта.

„Спремни смо да размотримо различите опције за даљи наставак испорука жита на светско тржиште – и жита и ђубрива. Са Турском имамо веома блиску сарадњу, традиционалну сарадњу и са њима смо и сада у контакту и размењујемо мишљења по питању тога шта да радимо у овој ситуацији“, рекао је Вершињин, упитан да ли је могуће да у будућности буде закључен нови прехрамбени споразум између Москве и Анкаре.

Он је истакао да се тренутно не воде преговори о алтернативи прехрамбеном споразуму.
Вершињин је додао да Москва није добила никакво обавештење од Уједињених нација о повлачењу из меморандума Русија-УН о испоруци житарица и ђубрива. Према томе тај меморандум наставља да важи.
Русија је раније обавестила Турску, Украјину и УН да раскида прехрамбени споразум који је подразумевао извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке.
Након тога је руско Министарство одбране објавило да ће све бродови на путу ка украјинским лукама у Црном мору сматрати потенцијалним носиоцима војног терета, док је Министарство одбране Украјине саопштило да ће бродове који од 21. јула буду пловили Црним морем у правцу руских морских лука Кијев сматрати бродовима војне намене са свим релевантним ризицима.
Испаљивање крстареће ракете Оникс  - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
Специјална операција у Украјини
Русија одлучила: Бродови који буду пловили у украјинске луке биће војне мете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала