- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Бугарској одобрен прекид закупа нафтног терминала који је користио „Лукоил“

© Sputnik / Ilya PitalevЛого компаније „Лукоил“
Лого компаније „Лукоил“ - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Пратите нас
Бугарски парламент одобрио је повратак лучког терминала „Росенец“ под контролу државе. Раније је терминал био под закупом компаније „Лукоил“. Предлог је поднела коалиција „Настављамо промене – Демократска Бугарска“.
Бугарска је 2022. године добила од Европске комисије изузеће на ембарго на руску нафту и може да је увози. Посланици „Препорода“ и социјалисти, ипак, сматрају да одлука о успостављању државне контроле над нафтним терминалом може довести до проблема у испорукама нафте.
Концесиони споразум с „Лукоил Нефтохим Бургас“ био је закључен 2011, на 35 година.
Присталице прекида закупа оптужиле су противнике да бране руске интересе.
„Те две партије“ ('Препород' и Бугаарска социјалистичка партија) очигледно не желе да штите националне интересе, него интересе друге земље“, изјавио је Искрен Митев из партије „Настављамо промене“.
„Разумете какве ћемо суме морати да исплатимо ако нас туже суду= Реч је о милијардама. Ко ће да их плаћа? А ви разумете колико је цистерни потребно увозити преко граничних пунктова и какве ће због тога бити гужве? И чију ћемо економију хранити – грчку, румунску?“, негодовао је Борислав Гуцанов из Бугарске социјалистичке партије.
„Зар је Европска комисија упутила писани захтев бугарској влади да се прекине концесиони споразум? Није. Тамо су људи, нека понекад раде и неразумне ствари, али су ишли у школу и знају да ће прекидање такве концесије коштати стотине милиона! И онај ко у Бугарској пожели прекид било каквог концесионог споразума мора да осигура средства за исплату. Народ Бугарске не може стално да испуњава некакве жеље – прекоокеанске, или бриселске“, рекао је бивши министар економије, посланик Бугарске социјалистичке партије Румен Гачев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала