- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Златни торањ 30. Фестивала европског филма Палић филму „Црвено небо“ Кристијана Пецолда

© Фото : Фестивал европског филма Палић/ПромоКадар из филма "Црвено небо"
Кадар из филма Црвено небо - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Пратите нас
Награда „Златни торањ“ за најбољи филм Главног такмичарског програма 30. Фестивала европског филма Палић додељена је остварењу „Црвено небо” Кристијана Пецолда, саопштио је данас жири на конференцији за новинаре на Великој тераси.
Међународни жири у саставу: директор Фестивала европског филма у Севиљи Тито Родригез, сценаристи и редитељи Нана Јанелидзе (Грузија), Милорад Милинковић (Србија), Еран Колирин (Израел) и Даниела Вебер (Немачка) истакао је у свом образложењу да награду додељује „како би нас поново подсетио на јединствену моћ филма да артикулише, можда дубље од било које друге уметничке форме, стање човечанства у овом тренутку, у времену на ивици вулкана“.
Награду „Палићки торањ“ за најбољу режију жири је доделио Адаму Часију за филм „Три хиљаде нумерисаних делова”, и то „због субверзивног и дрског редитељског поступка и сублимиране манипулације временом и кадром, као и због тога што нас је натерао да се суочимо са оним од чега бежимо“.
Жири је доделио специјална признања филмовима „Нула калорија“ Џесике Хауснер и „Заробљен“ Василиса Кацуписа.
„Због савременог укрштања жанрова и стилова, и детонираних хармонија и узвишених призвука, који су представљали рај за наше уши, посебно бисмо издвојили музику филма Нула калорија“, стоји у првом образложењу специјалних признања.
О филму „Заробљен“ жири је записао: „Ово је филм који долази право из Платонове пећине. Оно што на први поглед изгледа као рефлексија о пореклу уметности, ускоро постаје дубока медитација о стању човечанства на ивици одумирања и вечној борби човека са својим творцем“.

„Живи светац“ најбољи филм програма „Паралеле и судари“

Међународни жири у саставу: продуценткиња Ивана Маринић Крагић, глумица и редитељка Бони Вилијамс, глумица Ненси Менса Офеи, донео је једногласну одлуку да је најбољи филм у такмичарском програму „Паралеле и судари“ остварење „Живи светац“ редитељке Тинатин Кајришвили.
© Фото : Фестивал европског филма Палић/ПромоКадар из филма "Живи светац"
Кадар из филма Живи светац - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Кадар из филма "Живи светац"
По мишљењу жирија ово је „филм са моћним приступом на добро изграђеном сценарију, са јасно дефинисаним визуелним стилом“.
Посебно признање исти жири једногласно је доделио филму „Хладан попут мермера“ Асифа Рустамова.
У образложењу је наведено да ово остварење „са сензитивном перспективом редитеља и глумачким извођењима прича љубавну причу, која разоткрива насилне последице генерацијске трауме у патријархалном друштву“.
Жири ФИПРЕСЦИ 30. Фестивала европског филма Палић, у саставу: Ренод Барониан, Мике Нафс и Алехандра Трељес, најбољим филмом Главног такмичарског програма прогласио је Пецолдово остварење „Црвено небо”:
„Жири жели да награди филм који истражује међуљудске односе са разборитим и осећајним смислом за страст и хумор, чиме се постиже прича бременита књижевношћу, љубављу и животним невољама. Штавише, овај филм одлично истражује унутрашње несигурности уметника, док истовремено гради снажан портрет човечанства“.
Андреас Дрезен - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
КУЛТУРА
Андреас Дрезен: Да бисмо променили свет потребне су нове вредности и – храбро срце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала