- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како је Гутереш једном реченицом срушио одлуке високих представника у БиХ за последње три деценије

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
Пратите нас
Није јасно како је СБ УН био 28 година надлежан за давање мандата високом представнику БиХ, а сад одједном, генерални секретар УН Антоније Гутереш тврди да је за то надлежно тело ПИК. Значи ли то да су одлуке донете од стране високих представника у протекле три деценије биле ван Анекса 10 Дејтонског споразума, јер су они они имали мандат СБ.
Овим парадоксом, професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци и члан Руске академије наука Витомир Поповић обесмишљава „ограђивање“ генералног секретара УН од питања које је српски члан председништва БиХ поставио првом човеку УН поводом улоге Кристијана Шмита у БиХ.

Овакав УН неће још дуго

„Савет за имплементацију мира (ПИК) не помиње се нигде у Дејтонском споразуму, већ се на више места, а посебно Анексом 10 истиче да је за давање мандата за функцију високог представника у БиХ надлежан СБ УН. Очигледно да УН неће дуго да траје у оваквом облику јер у супротном Гутереш не би послао овакав одговор“, уверен је Поповић.
Оно што, какао каже, још није јасно је, ако СБ УН није надлежан за именовање високог представника зашто то није речено раније или зашто Гутереш има потребу да одговара на нешто за шта „СБ УН није надлежан“.
„Али, требало је све да нам буде јасно оног момента кад је он омогућио непризнатом Кристијану Шмиту да дође на Генералну скупштину и изложи свој реферат. Све ми се више чини да Гутереш постаје наклоњен спровођењу америчке и британске политике, што не води у добром правцу“, напомиње наш саговорник.
Испада да, наставља Поповић, када нису добили сагласност Русије и Кине за именовање високог представника, одједном је ПИК постаје значајно тело које де факто и де јуре нема никаквог значаја.

Гутереш следи политику Америке?

„Индикативно је да се све ово дешава када су покренуте пред правосудним органима ствари у вези Шмитове легитимности да доноси одлуке, које иду на штету Републике Српске. Ако покушавају да на овакав начин дођу до циља и да неутралишу РС мислим да пуцају из празне пушке“, уверен је Поповић.
По његовом мишљењу, Република Српска има избор којим лако може да, ако не буде неких бољитака у БиХ, оде својим путем.
„Јасно је да неће српски народ у РС трпети неправду, нити отимачину нити оспоравање постојања што је очигледно циљ делу западне политике и Немачке која се очигледно „повампирила“, па сада у БиХ демонстрира силу преко свог суграђанина који је функцију свео на уништење РС“, закључује Поповић.
Јасно је додаје он, да је ово покушај извлачења УН из важног питања и пребацивање лоптице ПИК, који је наметнут „бонским овлашћењима“, као и да генерални секретар УН Антонио Гутереш избегава да потврди чињеницу којом се УН руководио 28 година.

РС лако може да оде

Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ, изјавила је да у бази података УН нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, али да постоје кад су у питању његови претходници, те је најавила ново писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу.
Гутереш је иначе у одговору Цвијановићевој навео да „УН није потписник Дејтонског споразума ни члан ПИК-а, односно Савета за имплементацију мира, који је, једино релевантно тело за именовање високог међународног представника у БиХ“.
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
РЕГИОН
Цвијановић: Ако је ово заиста одговор из УН, онда је у питању општа преварантска игра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала