- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Пишемо ново писмо УН“: Жељка Цвијановић о наводном одговору Гутереша

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ, изјавила је да у бази података УН нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, али да постоје кад су у питању његови претходници, те је најавила ново писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу.
„Иако је писмо Гутереша обишло све медије пре него што је стигло у мој кабинет, јер још није, ипак је у манипулативним и нетачним наводима око ПИК-а (Савета за спровођење мира), којег иначе не познаје Дејтонски споразум, генерални секретар УН дао индиректан одговор на моје питање, упућујући нас на базу података УН. И поново смо погледали, и опет видели да нема релевантног акта о именовању Кристијана Шмита, али да постоје кад су у питању његови претходници“, навела је Цвијановићева.
Она је рекла да не зна зашто поједини ликују због Гутерешовог одговора.
„Пишемо ново писмо генералном секретару УН ових дана, с намјером да сачувамо образ ове универзалне организације која нам је свима важна“, навела је Цвијановићева на Инстаграму*.
Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић раније је тражила да се институцијама БиХ и њој достави одлука о именовању Шмита за високог представника у БиХ и тако разреши дилема у погледу његове функције и улоге у БиХ, на шта је Гутереш, како су објавили федерални медији, одговорио да „УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ“, преноси РТРС.
Ауто-пут који ће спојити Бијељину и Рачу, Семберију и Срем, Српску и Србију симбол је националног јединства и круна никада бољих и садржајнијих односа Србије и Републике Српске, рекла је данас председница Републике Српске Жељка Цвијановић на свечаности поводом почетка радова изградње деонице Бијељина-Рача у Великој Обарској - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
РЕГИОН
Цвијановићева затражила од Гутереша одлуку СБ УН о именовању Шмита
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
РЕГИОН
Цвијановић: Ако је ово заиста одговор из УН, онда је у питању општа преварантска игра
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
РЕГИОН
Сарајево се ужасава истине о Шмиту која би могла да стигне из Њујорка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала