Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: Договорили смо наставак разговора на имплементацији споразума

© Sputnik / Лола Ђорђевић Мирослав Лајчак
 Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак сумирао је овонедељне састанке које је одржао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, председником Србије Александром Вучићем, али и са главним преговарачима Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем.
Лајчак је на Фејсбуку* навео да је почетком недеље боравио на Крфу, на 25. међународном СИМИ симпозијуму, где је имао прилике да се састане са Куртијем.
„Укључили смо се у дуг и конструктиван разговор о тренутној ситуацији на северу Косова и путу ка деескалацији, у складу са изјавом ЕУ од 3. јуна и имплементацији свих споразума из дијалога“, навео је Лајчак.
У уторак је, како наводи, у Бриселу разговарао са потпредседником Владе и главним преговарачем Косова Бесником Бислимијем и директором Канцеларије за Косово и Метохију и главним преговарачем Србије Петром Петковићем.
„Посветили смо дуге сате дискусијама о свеобухватној листи питања дијалога, укључујући примену Споразума од 27. фебруара и неопходну деескалацију на северу. Договорили смо се да наставимо ове разговоре и рад на неколико докумената у наредном периоду“, написао је он, пренео је „Косово онлајн“.
Даље је навео да је имао прилике и да се састане са председником Србије Александром Вучићем, који је истог дана посетио Брисел.
„Сложили смо се да је важно хитно предузети кораке за деескалацију ситуације на северу Косова и брз напредак у нормализацији односа“, додао је он.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
СРБИЈА
Лајчак: Избори на северу Косова и Метохије — мина на коју смо нагазили
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала