- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта Британци проучавају у тајним лабораторијама, док су у руским рукама НАТО ракете

© Tony OvermanАмерички вишецевни ракетни систем "Химарс"
Амерички вишецевни ракетни систем Химарс - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
Пратите нас
Европске ракете „сторм шедоу“, амерички „хајмарси“, тенкови „леопард“, НАТО системи командовања и контроле, борбена возила „бредли“ и другo НАТО наоружање које пада у руке Руса у Украјини је од великог значаја за руску одбрамбену индустрију и унапређење руске технике и наоружања.
Руски стручњаци од почетка специјалне војне операције у Украјини проучавају трофејну западну технику, али није тајна да и западне земље чине исто. Начелник штаба британске одбране адмирал Тони Радакин обелоданио је да Велика Британија проучава руске тенкове у тајној лабораторији у Портон Дауну, а на питање шта највише интересује Британце у руским тенковима Павел Калмиков, руски војни експерт и потпуковник у резерви, каже да су то „оклопна заштита и мотори“, с обзиром да су, како је истакао, руски тенкови међу најбољима на свету управо по моторима.
Такође, интересује их и наоружање - топ и систем за управљање ватром, електроника, додао је Калмиков, истичући да је руски председник Владимир Путин био у праву када је рекао да су „руски тенкови најбољи на свету“.
Међутим, руски стручњаци наводе да готово не постоје шансе да у руке Британаца и уопште Запада падну нови руски тенкови и савремена војна техника, пошто их Оружане снаге Русије не остављају на бојном пољу. За њихову евакуацију користе се оклопна возила БРЕМ.
У том контексту, експерти напомињу да западне земље могу да изучавају само руску технику старије производње која им је и од раније „добро знана“.
„Kao прво, наши тенкови и наше оружје су одавно познати Великој Британији, јер су у њих имали увид у земљама Источне Европе, па самим тим ту нема никаквих тајни. Ова изјава адмирала Радакина је заправо одговор на то што смо ми запленили британску ракету „сторм шедоу“, па сада он хоће да каже да они такође изучавају нашу технику као што и ми проучавамо њихову“, каже руски војни експерт Виктор Литовкин.
Британски адмирал Тони Радакин тврди да се оштећени руски тенкови „растављају на делове“ у једном од најтајнијих британских објеката и да то британским стручњацима помаже да схвате како функционише руска техника, како могу да је победе, како да створе још бољи оклоп, како да ометају комуникације у руској техници и како да пробију руску одбрану.
Он је навео и да је Велика Британија део „клуба земаља“ које деле информације „о техници из других држава која им падне у руке, а која може представљати опасност у будућности“.
Међутим, руски експерти су уверени да ће Британцима, чак и у случају детаљног проучавања руске технологије у лабораторијама, бити изузетно тешко да створе „ефикасно противоружје“.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux / Један од најзначајнијих трофеја руске војске је и најмоћнија британска ракета "сторм шедоу"
Ракета сторм шедоу - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Један од најзначајнијих трофеја руске војске је и најмоћнија британска ракета "сторм шедоу"

Британска ракета у рукама Руса

С друге стране, Литовкин истиче да су Британци руску војну технику фактички „добили без борбе“, пошто су совјетско тј. руско наоружање користиле војске Пољске, Чешке, Мађарске, Румуније, Бугарске, Немачке... Самим тим, Британци су до руских тенкова дошли на лакши начин.
„Могли су да их добију тек-тако, на коришћење, како су хтели, а ми смо њихову технику запленили у борби. Нисмо хвалили нашу технику, као што су они хвалили њихову. Од тога су направили шоу и рекламу, али ми смо је онеспособили у фер и часној борби и показали смо да можемо да се боримо против ње. А, то што ће они проучавати нашу технику - нека је проучавају, јер се та техника и ствара уз ризик да је непријатељ може запленити и проучавати. Ништа ново они ту неће открити“, каже Литовкин.
И Русија већ годину и по дана пажљиво проучава карактеристике, моћ и слабости, НАТО наоружања и у том смислу многи закључци су већ донети, а те анализе и сазнања узимају се у обзир и приликом стварања нове војне технике и оружја.
Један од најзначајнијих трофеја је и најмоћнија британска ракета „сторм шедоу“, коју су овог месеца руски војници из састава добровољачког одреда БАРС-11 и команда јединице "Царски вукови" извукли су са линије фронта. Техничари су расклопили ракету на неколико делова непосредно на бојном пољу, одвојени су експлозивни и кумулативни део, управљачка јединица, а крило је склопљено за лакши транспорт.
Проучавање дизајна и пуњења ракете омогућиће руској одбрамбеној индустрији да открије најефикасније начине да се избори са овом ракетом.

Руси проучавају „хајмерсe“, „стингерe”, „џавелинe“

Чини се да је највећа пажња руских стручњака, барем прошле године, била усмерена на проучавање „хајмерса“, односно система за навођење тог система, који обезбеђује високу прецизност ракетних удара. Такође, руска војска дошла је у посед опреме и оружја као што су и противтенковски системи „џавелин”, противваздушни системи „стингер”, борбена возила „бредли“, тенкови „леопард“ итд.

„Све то је интересантно, јер то није само конструкција, већ су то и материјали од којих се праве, то су сазнања о развоју конструторске мисли на Западу и тако даље. Има ту много тога интересантног. Све то ће наши конструктори пажљиво проучавати и посматрати и пронаћи ће начине да се са тим још ефикасније носе“, каже Литковкин.

Поједини руски експерти оцењују да западна оклопна возила и артиљерија нису показали неке изванредне квалитете у зони специјалне војне операције у Украјини. На пример, лоше се показао „бредли“, америчко борбено возило пешадије, a како се испоставило ни немачки „леопард“ није испунио очекивања.
И председник Путин је недавно скренуо пажњу на то да руски стручњаци треба да искористе прилику да „завире“ у заплењену западну технику, јер ће такав приступ побољшати квалитет, поузданост и борбене карактеристике неких врста наоружања домаће производње.
Војни експерти закључују да је за победу у оружаним сукобима потребно што боље познавати непријатеља и трезвено проценити његове снаге. Стога су руски технички стручњаци, запослени у специјализованим структурама Министарства одбране и одбрамбене индустрије, присутни на фронту.
Специјална војна операција руске војске у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
РУСИЈА
Русија повећава производњу војне технике, између осталог и Су-35
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала