- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Уништени украјински тенк - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски се пожалио да украјинским снагама фали далекометна артиљерија НАТО-а

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 514. дан. Украјинска војска трпи велике губитке на различитим деловима фронта, одбијен покушај украјинске офанзиве у Запорошкој области. Дописник РИА Новости погинуо у украјинском нападу касетном муницијом у зони СВО. Кијев тврди да развија сопствене ПВО системе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:58 22.07.2023
У Немачкој је почела производња муниције за самоходне уређаје „Гепард“ који су испоручени Кијеву, ускоро ће она бити достављена у Украјину, преноси лист „Билд“, позивајући се на изворе у одбрамбеном концерну „Рајнметал“.
21:37 22.07.2023
Зеленски тражи заседање Савета Украјина–НАТО због ситуације у Црном мору
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је позвао генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да сазове Савет Украјина–НАТО у вези са ситуацијом у Црном мору и житним коридором.
Према његовим речима, састанак ће бити одржан током наредних неколико дана.
21:04 22.07.2023
Трамп: Безумно је чак и мислити о пријему Украјине у НАТО
Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је безумно чак и мислити о пријему Украјине у НАТО.
„Информације о томе да просто разматрамо пријем Украјине у НАТО у ово време су потпуно безумље“, рекао је Трамп у видео-обраћању.
Према његовим речима, садашња америчка администрација, на челу са Џозефом Бајденом, увлачи САД у трећи светски рат.
20:52 22.07.2023
Амерички официр: Руси би у августу могли да опколе Харков
Руска армија ће ускоро уништити последње људске резерве Оружаних снага Украјине код Харкова, изјавио је бивши саветник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор на свом блогу на Јутјубу.
„Нећу бити зачуђен ако Руси опколе Харков у августу. Чим се то догоди, они ће се утврдити око града и сачекаће нападе последњих резерви украјинске армије, које ће самлети исто као и у јужном правцу фронта“, навео је официр.
Он је додао да ће се сукоб у Украјини завршити чим НАТО изађе из те земље и престане да буде дестабилишући фактор на границама Русије.
Украјина у том случају треба да постане неутрална држава, у пријатељским односима с Москвом и независна од свих војних блокова, сматра Мекгрегор.
20:48 22.07.2023
УН жале због погибије руског новинара
Уједињене нације жале због погибије дописника РИА Новости Ростислава Журављова и изражавају саучешће његовој породици, пријатељима и колегама, изјавио је за Спутњик портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.
Он је раније изјавио да саопштења о томе да је Кијев почео да користи америчку касетну муницију изазивају забринутост, те да такво оружје не би смело да се користи.
20:09 22.07.2023
Лукашенко допутовао у радну посету Санкт Петербургу
Председник Белорусије Александар Лукашенко допутовао је у радну посету Санкт Петербургу, саопштено је на белоруском телеграм-каналу „Пул Првог“.
Лукашенко ће се у недељу састати с председником Русије Владимиром Путином.
19:48 22.07.2023
Кијев тврди да развија сопствене ПВО системе
Заменик председника Комитета за питања националне безбедности Врховне раде Украјине Јегор Чернев изјавио је да Кијев разрађује сопствене ПВО системе средњег домета.
„Имамо нове ПВО системе, они сада имају средњи домет. То, наравно, није аналог 'патриоту', или системима САМП-Т и Ирис-Т. Мислим да је то више као 'Hawk', системи средњег домета украјинске производње и израде... Они сада пролазе тестирања прилично успешно. Ракете су већ разрађене“, рекао је Чернев.
Раније је секретар Савета за безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов признао да украјинска војска не може да обори све ракете, јер нема средства за то.
18:09 22.07.2023
Лукашенко сутра у Москви разговара с Путином
Председник Белорусије Александар Лукашенко отпутовао је у радну посету Русији, где ће се у недељу састати с руским лидером Владимиром Путином, саопштено је на белоруском телеграм-каналу „Пул Првог“.
16:06 22.07.2023
Зеленски: Украјинским снагама фали далекометна артиљерија НАТО-а
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да украјинским војницима недостаје далекометна артиљерија НАТО-а, као и да Кијев до сада није успео да се договори са савезницима о њеним испорукама.
Он је навео да питање испорука оружја зависи од САД.
„Оружаним снагама Украјине недостају борбени авиони, како у погледу квалитета, тако и у погледу количине“, рекао је Зеленски и додао да ће обука украјинских пилота за управљање западним авионима почети у августу.
Зеленски је, такође, навео да је с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом телефоном разговарао о ситуацији у Црном мору, о корацима неопходним за уклањање блокаде житног коридора и дејствима за интеграцију Украјине у Северноатлантску алијансу.
15:03 22.07.2023
Одбијен покушај офанзиве украјинских снага у Запорошкој области
Офанзива украјинских снага на ореховској деоници фронта у Запорошкој области је одбијена, саопштио је лидер запоршког покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.
„Током протеклог дана у том правцу противник је четири пута покушао да изведе офанзиву. Сви напади су одбијени“, написао је Рогов на свом телеграм-каналу.
Раније је саопштено да руска одбија нови напад Оружаних снага Украјине у ореховском правцу и да су у току жестоке борбе.
12:47 22.07.2023
Руски војници поред система Сонцепјок у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
Специјална операција у Украјини
У Лавову недавно ликвидиран велики број страних плаћеника, укупно од почетка СВО скоро 5.000
12:03 22.07.2023
Аутомобилски саобраћај на Кримском мосту обустављен је други пут данас. Убрзо је саобраћај нормализован.
11:06 22.07.2023
Вишецевни бацач ракета ураган у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
Специјална операција у Украјини
Украјинске снаге гађале село у Белгородској области Русије касетном муницијом
10:18 22.07.2023
Кијев дроновима напао инфраструктурне објекте красногвардјеске области Крима, саопштио је лидер Крима Сергеј Аксјонов. Према његовим речима, дошло до експлозије у складишту муниције.
Нема повређених, али је донета одлука о евакуацији становника у пречнику од пет километара од тог места.
Из безбедносних разлога обустављен је саобраћај на железничком делу Кримског моста
Претходно је привремено био затворен Кримски мост.
09:53 22.07.2023
09:41 22.07.2023
Саобраћај на Кримском мосту је привремено обустављен, наведено је на Телеграм каналу на којем се објављују информације о мосту. Други детаљи нису објављени.
08:20 22.07.2023
Руска војска одбија нову офанзиву украјинских снага на ореховском делу фронта у Запорошкој области. У току су жестоке борбе, рекао је лидер покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов.
07:03 22.07.2023
Украјинске снаге извеле су ударе на Доњецк и Макејевку.
07:00 22.07.2023
Авијација групе "Исток" руских Оружаних снага уништили су више од 10 положаја у запорошком правцу где су биле концентрисане украјинске јединице са техником, рекао је начелник прес центра групе Олег Чехов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала