- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новака су питали зашто је дошао – а онда је постао шампион!

© AFP 2023 / FILIPPO MONTEFORTEНовак Ђоковић прославља одбарну титуле на Мастерсу у Риму
Новак Ђоковић прославља одбарну титуле на Мастерсу у Риму  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Пратите нас
Пре тачно 17 година Новак Ђоковић, освајач 23 Гренд слем титуле, по први пут у каријери подигао је АТП трофеј у Амерфорту када је био 36. тенисер света.
Месец јул за Новака Ђоковића често је био важан због Вимблдона, али на почетку каријере и због далеко мањег турнира који се одржавао у Амерсфорту. Те сезоне прекретница за српског аса био је Ролан Гарос где је стигао до четвртфинала, а онда предао меч Рафаелу Надалу.
Ипак, Новак је био решен да настави са добром игром на шљаци, а онда је 23. јула 2006. године у Амерсфорту стигао и до титуле која је најавила тениску олују.
Српски ас редом је елиминисао Бориса Пашанског, Томаса Зиба, Марка Гикела, Гуљерма Корију и у финалу Николаса Масуа. Заједничко за све мечеве било је то што српски ас није испустио ниједан сет!
Те године турнир у Амерсфорту остао је упамћен по невероватној врућини на коју се са жалили сви играчи, али не и Новак.
„Температуре су биле између 35 и 40 степени, најтоплије издање нашег турнира у историји, тако да су сви играчи кукали и жалили се. Сви осим Ђоковића, он је увек шетао комплексом са великим осмехом, сурови услови као да нису утицали на њега. Био је веома отворен, понашао се нормално и са великим задовољством учествовао је у 'дечјем дану' на турниру. Нису му много прилазили јер је за холандске медије он још био прилично непознат. Чак су ме и питали зашто сам одабрао њега, али у томе је била шарм турнира – довести будућег шампиона. Платили смо му неки новац да се појави, али у поређењу са врхунским играчима, то није ни вредно спомена“, говорио је Ханс Фелијус, тадашњи први човек турнира.
Амерсфорт се испоставио као прекретница Новакове каријере која је после првог трофеја наставила да иде узлазном путањом. Одмах је отишао у Умаг где је стигао до финала, а до краја сезоне освојио је и турнир у Мецу.
Чилеанац Николас Масу кога је српски ас савладао у финалу Амерсфорта тада је схватио да на тениску сцену ступа момак који ће написати историју.
„Супротставио ми се као да смо потпуно равноправни ривали. На мечу је био видљив његов спектакуларни потенцијал. Помислио сам тада да ће сигурно бити међу пет најбољих тенисера на АТП листи. Имао је све, игру и победнички менталитет. Он је веома добра особа, врло је пристојан. Током финала ми је аплаудирао после неких освојених поена, а током церемоније доделе пехара честитао ми је на урађеном у дотадашњем делу каријере. Он заслужује све што је постигао јер живи за тенис и веома је организован и дисциплинован, али је пре свега добра особа. То што сам играо против њега у мечу који му је донео први трофеј је веома лепо сећање“, рекао је пре неколико година Масу.
Освајањем трофеја у холандском граду Новак се попео на 28. позицију АТП листе, а пола деценије касније српски ас је такође једног јулског дана по први пут постао најбољи тенисер планете.
После 17 година колико је прошло од првог трофеја, Новак са пуним правом може да буде проглашен за најбољег тенисера свих времена. Током каријере у коју треба да стане још много пехара освојио је 94 титуле, од чега 23 Гренд слема и 38 Мастерс трофеја.
Погледајте ново издање емисије Миљанов корнер.
Новак Ђоковић и Горан Иванишевић - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
СПОРТ
Иванишевић није преболео Новаков пораз: „Још сам тужан због Вимблдона“
Душица Поповски и Луна Вујовић - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
СПОРТ
„Прво на сладолед, па ко победи“ – Луна и Душица су најбоље у Европи!
Андреј Рубљов - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
СПОРТ
Рубљов као фурија у Шведској – Рус после велике драме прошао у финале
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала