- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ванредно стање на Родосу због пожара, највећа евакуација у историји Грчке /видео, фото/

© AP Photo / Eurokinissi , Argyris MantikosЕвакуисани туристи у спортској дворани
Евакуисани туристи у спортској дворани - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Пратите нас
На југу Родоса данас је проглашено ванредно стање због пожара који већ шести дан бесне на том грчком острву, и због којих је изведена највећа евакуација икада спроведена у Грчкој због шумских пожара.
Одлуком генералног секретара службе цивилне заштите општинске јединице Јужни Родос данас је проглашено ванредно стање због пожара, док је грчко Министарство за климатске промене саопштило да је 19.000 људи евакуисано из својих домова и хотела, наводећи да је то највећа евакуација која је до сада спроведена у Грчкој због шумских пожара, преноси АП.
© AP Photo / Lefteris Diamanidis/InTime NewsПоследице поажара на Родосу
Последице поажара на Родосу - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Последице поажара на Родосу
Хиљаде туриста и острвљана који су евакуисани због ширења ватрене стихије на Родосу смештене су данас привремено у школе и склоништа, а многи су евакуисани приватним чамцима са плажа јер је пламен претио и одмаралиштима уз саму обалу мора и приморским селима, пренео је Ројтерс наводећи да су хиљаде људи претходну ноћ провеле на плажама и улицама.
Туроператори Jet2, TUI и Корендон отказали су све летове са Родоса.
Један британски туриста је рекао да оператор TUI није обезбедио аутобусе за 800 туриста смештених у Лабранди и да су британски туристи неколико пута били послати на плажу да чекају евакуацију чамцима који до сада нису стигли, додаје Ројтерс.
На местима које је опустошила ватрена стихија види се угљенисано дрвеће, а на локалним путевима леже трупла угинулих животиња и изгорели аутомобили.
Бродови обалске страже и десетине приватних чамаца превезли су у суботу више од 2.000 туриста са плажа на Родосу, а многи су сами побегли из својих хотела када је огроман пожар стигао до приморских села Киотари, Генади, Пефки, Линдос, Лардос и Калатос.
© AP Photo / Eurokinissi, Argyris MantikosПожар на Родосу
Пожар на Родосу - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Пожар на Родосу
Цивилна заштита је упозорила да данас постоји веома висок ризик од пожара на половини територије Грчке и да се очекује да ће температуре достићи 45 степени. Целзијуса.
Директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александар Сеничић изјавио је раније данас да је 36 српских туриста евакуисано из југоисточног дела Родоса на север острва у град Родос и да су сви добро и на сигурном.
Он је за Танјуг рекао да се велика већина српских туриста иначе и налази на северу, у и око града Родоса, који је далеко од регије коју је захватио пожар.
Евакуација туриста са Родоса. - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
ДРУШТВО
Група туриста из Србије евакуисана са Родоса
Пожар на грчком острву Евија - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
ДРУШТВО
Пожари на Крфу и Евији, наређена евакуација насеља /видео, фото/
Пожари на Родосу, евакуисани туристи - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
СВЕТ
Хаос на Родосу: Горе хотели у грчком летовалишту, туристе евакуишу бродовима /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала