- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Веома интересантна игра у Црној Гори: Рађа се нова реалност са новим актерима /видео/

© Sputnik / Бобан НововићПреговори о формирању Владе Црне Горе представника Покрета Европа сад и коалиције За будућност Црне Горе.
Преговори о формирању Владе Црне Горе представника Покрета Европа сад и коалиције За будућност Црне Горе.  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Пратите нас
Све карте су у Спајићевим рукама, у току је филигрантска игра, веома интересантна за посматрање. Нова политичка реалност је да би коалиција „За будућност Црне Горе“ требало да буде део новог премијеровог кабинета. Мила Ђукановића су срушиле земље Квинте и оне ће одлучивати о његовој судбини, каже за Спутњик аналитичар Војин Грубач.
Била је потребна радикална промена политичке сцене Црне Горе, било је неопходно да се све фигуре са политичке шаховске табле збаце, јер није било прихватљиво шта су радили и како су се понашали.
Овако у емисији радио Спутњика „Од четвртка до четвртка“ оцену турбулентног политичког периода у Црној Гори даје аналитичар Војин Грубач.
Принципе на којима треба да почива нова црногорска Влада, будући мандатар није послао једино ДПС, за који наш саговорник тврди да је „систем политичког сатанизма“, и Грађанском покрету УРА иако његовом лидеру Дритану Абазовићу ипак треба одати признање за рушење претходног режима.

Нова политичка реалност — ЗБЦГ у Влади

Нова политичка реалност је, каже Грубач, да би коалиција „За будућност Црне Горе“ (ЗБЦГ) требало да буде део новог премијеровог кабинета. То поткрепљује чињеницом да партије мањинских народа врше невероватне уцене којима огорчавају јавност Црне Горе и то оних 60 одсто који су свој глас дали Јакову Милатовићу, јер су они били на другој страни — подржавали су Мила Ђукановића.
„Они су поражени на изборима и немају никакво право да траже превише, већ само треба да замоле грађане Црне Горе за опроштај и спусте критеријуме и жеље“, рекао је Грубач.
Што се тиче учесника мањинских партија у Влади, наш саговорник предлаже да то буду представници мањинских народа из грађанских партија — Покрета Европа сад и Демократа. Тако би се, додаје он, партије мањинских народа свеле у пристојне оквире, а представници мањинских народа добили би пун капацитет да учествују у извршној власти.
Коалицији ЗБЦГ, каже Грубач, неће бити проблем да прихвате све понуђене принципе ПЕС, па и оне који се односе на НАТО и ЕУ, с обзиром на то да су још у кампањи за председничке изборе навели да би око спорних ствари попут санкција Русији и признавања косовске независности требало ставити мораторијум.
„То је исправан пут, јер може да се каже да је њихов улазак у Владу питање ‘политичког живота или смрти’. Они више немају простора ни за какве калкулације и фактички са прихватањем тих принципа у веома тешку позицију стављају партије мањинских народа, јер једна од тачака наводи пропорционалну заступљеност на основу изборних резултата. То у пракси значи да се мањине боре да коалиција ЗБЦГ не уђе у Владу, јер би тако смањили број њихових места за половину“, оценио је Грубач.
Корак у правом смеру могао би да буде и тај што су лидери ЗБЦГ унапред рекли да не желе сектор безбедности који су трн у оку западних амбасада. Њихово партиципирање би, уверен је Грубач, овој Влади могло да обезбеди и пун мандат за шта су многи и политичари и аналитичари већ показали извесну дозу скепсе.

Чистилиште — елегантно решење за Абазовића

Досадашњем премијеру Дритану Абазовићу једини циљ пред ове изборе је био да обори рејтинг Покрету Европа сад, што је и учинио али га сада они, каже наш саговорник, неће у Владу. Спајићеву изјаву да неће да сарађује са Абазовићем треба схватити озбиљно:
„Абазовићу је предложено да подржава Владу годину дана, без учешћа у њој али да након тог периода размисле да ли ће га прихватити у своје редове. Дакле, треба да прође чистилиште, а после годину дана мислим да би могао да постане део Спајићевог кабинета. Какав год да буде састав ове владе, након две године извесна је њена реконструкција, а највише ће на то утицати понашање њених чинилаца. Ако у Владу уђу људи који планирају да се баве национализмом, а не основним националним интересом као што је економија, онда се њихов опстанак у извршној власти доводи у питање“, рекао је Грубач.

Спајић носилац наде у бољу економску будућност

Економски сектор Кривокапићеве Владе је народу Црне Горе донео наду да може да живи боље, што значи да је Спајић носилац наде у бољу економску будућност. Кључно је, каже наш саговорник, да будућег мандатара црногорске Владе занима само економија ако је то кључни национални интерес.
И поред медијских спекулација о затегнутим односима прва два човека Покрета Европа сад, Грубач сматра да двојац Милојко Спајић - Јаков Милатовић не треба поредити са некадашњим патријским саборцима Милом Ђукановићем и Момиром Булатовићем.
Наш саговорник Милатовића описује као најбоље решење за Црну Гору, као избалансираног младог човека и све док њих двојица остану заједно то ће бити најбоље за ПЕС. Уколико се догоди политички јаз између њих може да се деси да та два крила посебно добију нешто више 50 одсто и сами формирају владу.
„Ипак сам за то да ова партија остане оваква каква јесте, да остану њих двојица заједно и да остваре резултат који народ од њих очекује“, изјавио је Грубач.
Зграда Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
РЕГИОН
Неко у Црној Гори игра на рушење преговора о влади и на – спасавање Милове хоботнице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала