- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чека се „Ватиканска банка“: Оштар наступ тужиоца на једном од највећих суђења у историји Ватикана

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROАнђело Бећију
Анђело Бећију - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Ватикански тужилац тражио је данас на суђењу некада моћном кардиналу Анђелу Бећију (75), оптуженом за корупцију, да буде проглашен кривим и осуђен на казну од седам година и три месеца затвора.
Одлука суда очекује се крајем године, након летње паузе и додатних рочишта која укључују оштећене стране, међу којима је и „Ватиканска банка“.
Ради се о једном од највећих суђења у историји Ватикана. Бећију, својевремено заменик државног секретара, први је кардинал којем се суди у том граду-држави.
Кардиналу и још девет оптужених суди се у инвестиционом скандалу у којем је црквеним новцем купљена вила у луксузној лондонској четврти Челзи, а за некретнину, провизије и остале услуге наводно је плаћено неколико стотина милиона евра.
Тужилац Алесандро Диди је на суђењу започетом пре две године покушао да докаже да су кардинал и оптужени криви за злоупотребу положаја, прање новца, превару, проневеру и корупцију.
Губиташки посао с некретнинама у Лондону одрађен је, између осталог, и средствима Државног секретаријата Свете Столице.
Сви оптужени негирају било какву кривицу, преноси „Јутарњи лист“.
Бећију је пре захтева тужиоца рекао да је „повређен“ начином на који га је Диди оцрнио као злокобну особу.
„Увек сам радио на добробит Цркве и њој сам посветио цео свој живот. Невин сам и никада нисам украо ни цента нити обогатио себе или чланове моје породице“, рекао је Бећију.
Након што је отпуштен из Државног секретаријата, Бећију је лишен „права која му припадају као кардиналу“ па после смрти папе Фрање или његове оставке неће имати право да уђе у тајну конклаву за избор следећег поглавара Римокатоличке цркве.
Међу оптуженима су остали запослени у Ватикану и спољни сарадници које Ватикан оптужује за изнуду.
Ватиканске и италијанске власти од јула 2019. године истражују спорну куповину у Лондону а истрага је проширена на Уједињене Арапске Емирате, Велику Британију, острво Џерзи, Луксембург, Словенију и Швајцарску.
Бећију је оптужен за велику финансијску штету насталу шпекулативном куповином бивше Хародсове зграде у лондонском Кенсингтону у Слоанеовој авенији 60.
Док је Бећију, који тада није био кардинал, био заменик државног секретара и надлежан за финансијске операције Државног секретаријата, Ватикан је ту зграду купио 2014. као „одличну инвестицију“ за 300 милиона фунти.
Крајем јуна успео је да је откупи, обелоданио је за 186 милиона фунти, а на самој трансакцији изгубио је 114 милиона фунти ( у еврима 132,24 милиона), притом не рачунајући провизије посредницима при куповини и продаји.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала