- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта се десило Алкарасу после Ролан Гароса – кључ је био „Новаков рецепт“

© AP Photo / Alberto PezzaliНовак Ђоковић Карлос Алкарас финале Вимблдона
Новак Ђоковић Карлос Алкарас финале Вимблдона - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Победа Карлоса Алкараса у финалу Вимблдона против Новака Ђоковића није само доказала колики је млади Шпанац таленат већ и то да је невероватно напредовао за кратко време после пораза на Ролан Гаросу. Радио је Карлос на телу и физичкој припреми, али како време пролази и клупко се одмотава све је више информација да је кључ био у менталној припреми.
После тријумфа над Новаком Ђоковићем на месту где је српски ас јурио осму титулу у каријери, Карлос Алкарас ставио је до знања да ће управо он српском асу наредних година бити највећа претња.
О томе се говорило и раније, међутим, после финала на Ролан Гаросу где је Шпанац имао грчеве у кључним тренуцима и где му се игра распала та прича је на кратко утихнула јер је деловало да 20-годишњи тенисер није спрема да се суочи са највећим тенисером свих времена.
Преварио нас је и на Вимблдону је показао изузетне квалитете, али његов физиотерапует Хуањо Морено посебно је издвојио менталну припрему у чему је Алкарасу помогла Изабел Балагуер, психолог која је такође део тима.
„Карлос је неко ко веома брзо учи из онога што му се дешава. Одмах после меча је питао зашто се то дешава, зашто је имао грчеве и разговарали смо са њим о томе као тим. Објашњено му је шта су разлози и све је одмах схватио. Уз информације које смо му дали је наставио да ради и са психологом која је такође део тима. Карлос је успео да научи на примеру и да превазиђе ту ситуацију“, објаснио је Морено.
Разговор са психологом је очигледно помогао, а у менталну припрему сјајно је био укључен и главни тренер Хуан Карлос Фереро који је од Алкараса захтевао да дан пред финале на Вимблдону тенисер не гледа у телефон и не чита текстове које се тичу дуела са Новаком.
Истицао је млади Шпанац неколико пута да брзо учи, али се ментална снага стиче, она се не учи, Новак је за то најбољи пример.
Важна ставка коју Карлосов тим потенцира и жели да задржи јесте да колико год да је добар и има самопоуздања никада не потцењује противника. Такође, скромност коју је Карлос задржао јако је лепа шампионска особина.
„Да нисмо изненађени, не бисмо били људи. Предвођен Хуаном Карлосом Ферером, ми у Алкарасовом тиму имамо највећа могућа очекивања и циљеве. Када припремамо Карлоса за било који турнир, припремамо га да победи. Једноставно, као тим немамо други циљ осим освајања турнира “, рекао је Морено после Алкарасове победе.
Ментална припрема важна је за сваког спортисте, али чини се да се она посебно види у тенису као индивидуалном спорту. Ига Швјонтек, прва тенисерка света, такође у свом тиму има психолога, док је Арина Сабаленка, белоруска тенисерка, такође знатно напредовала откад је додала таквог професионалца. Неки попут Новака сами су себи најбољи учитељ.
Ласло Ђере - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
СПОРТ
Ђере преслишао још једног Аргентинца за највредније четврфинале у сезони
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала