- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Америка ћутањем одобрава злочине Кијева против УПЦ

© Sputnik / Игорь КостинСпоменик Богдану Хмељницком у Кијеву. Иза Кијевско-печерска лавра
Споменик Богдану Хмељницком у Кијеву. Иза Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
САД заташкавају информације о злочинима Кијева против Украјинске православне цркве (УПЦ) и у суштини одобравају незаконите радње „својих штићеника“, наводи се у извештају Министарства спољних послова Русије „О незаконитим радњама украјинских власти против УПЦ, њеног свештенства и парохијана“.

„Информације о злочинима Кијева заташкавају и 'ватрени заштитници' верских слобода – САД које на нивоу Комисије конгреса за међународне верске слободе и Стејт департмента редовно објављују извештаје о кршењу права верника у свету. Међутим, за време прогона православних верника у Украјини они нису критиковали деструктивну црквену политику Владимира Зеленског чиме су, очигледно, дали до знања да одобравају незаконите радње својих штићеника“, наводи се у извештају.

Руска страна истиче да се „догађаји у Украјини уклапају у општу слику системске кризе светског православља, изазване политиком Цариградске патријаршије, САД и других западних земаља које подстичу расколнике“.

„Кијевске власти и Запад покушавају да разделе руски и украјински народ, да униште духовну блискост православних верника две земље упркос томе што је УПЦ донела одлуку да објави независност од Московске патријаршије“, констатује Министарство спољних послова Русије.

Примећује се и да проблем канонског православља у Украјини „и даље није међу приоритетима Уједињених нација и других релевантних организација“.
„Одговарајући на апеле Министарства спољних послова Русије, релевантне међународне структуре се, по правилу, ограничавају на одговоре да прате ситуацију. И даље нема адекватне реакције на антиправославну политику владајућег режима у кијеву, бројне случајеве заплене имовине УПЦ, тиранију и насиље над свештенством и верницима“, оцењује руска страна.
Руско министарство је набројало неколико међународних докумената које кијевске власти отворено крше – Повељу УН, Универзалну декларацију о људским правима, Декларацију о елиминацији свих облика нетолеранције и дискриминације на основу вере или уверења, Међународни пакт о грађанским и политичким правима, Међународну конвенцију о елиминацији свих облика расне дискриминације, релевантне обавезе ОЕБС-а и многе друге међународне инструменте који гарантују неотуђиво људско право на слободу вероисповести.
Церемонија интронизације новоизабраног поглавара Украјинске православне цркве Московске патријаршије, митрополита Онуфрија у Кијево-Печерској лаври - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
РУСИЈА
Руска црква: Мора да нам се уснио прогон УПЦ, пошто Вашингтон ништа не зна о томе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала