- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО повећава обавештајне активности изнад Црног мора

© AP Photo / Khalil HamraБродови у Црном мору пред пролаз кроз Босфор
Бродови у Црном мору пред пролаз кроз Босфор - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
У светлу прекида прехрамбеног споразума НАТО ће појачати обавештајне активности у региону Црног мора, укључујући и помоћу патролних авиона и беспилотних летелица, наводи се у саопштењу након одржаног Савета НАТО-Украјина.
У саопштењу се подсећа да је присуство НАТО-а у региону повећано прошле године, између осталог и са две нове мултинационалне борбене групе у Бугарској и Румунији.
Алијанса је истакла и да Русија својим дејствима наводно ствара „ризике по стабилност“ Црног мора, које је од стратешког значаја за НАТО.
Саопштење не садржи конкретне предлоге за подршку извозу пољопривредних производа Украјине, већ само садржи обећање да ће се повећати помоћ Кијеву и подржати напори Европске уније и Турске за извоз украјинског жита.

„Савезници у НАТО-у и Украјини оштро су осудили одлуку Русије да изађе из Црноморске иницијативе за жито. Државе НАТО-а ће јачати подршку Украјини и повећавати своју будност“.

У саопштењу се додаје да земље НАТО-а подржавају и напоре Турске и других држава-чланица алијансе, укључујући Бугарску и Румунију, за оживљавање прехрамбеног споразума, као и дејства ЕУ и УН да обезбеде наставак извоза жита из Украјине копненим и морским путем.

Прехрамбени споразум

Прехрамбени споразум прекинут је 18. јула. У понедељак је Русија обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће се Русија одмах вратити имплементацији иницијативе чим њен руски део буде испуњен.
Председник Русије Владимир Путин раније је приметио да услови споразума нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље нису намеравале да испуне своја обећања.
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да се Кијев нада да ће наставити са испорукама жита преко Црног мора без учешћа Русије, а Кијев чека званичну потврду спремности од УН и Турске.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Заједничке вежбе украјинске морнарице и бродова НАТО на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Специјална операција у Украјини
Украјина прогласила метама бродове који плове ка руским лукама у Црном мору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала