- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Постаће полуколонија, сви хоће да копају литијум - бугарски историчар открива судбину Украјине

CC0 / Пиксабеј / Литијум
Литијум - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Украјину ће прогутати велике државе и то не због геополитичког баланса већ због ископавања руда, сматра бугарски историчар Александар Сивилов. Он је посебно истакао значај ископавања литијума.
Сивилов је подсетио на саопштења украјинског Министарства за заштиту природне средине и ресурса о великих залихама литијума у Доњецкој и Запоропшкој области, које су под контролом руских снага.
Историчар наводи да литијум игра огромну улогу у судбини Зеленог споразума.
"На жалост, судбина Украјине ће бити жалосна јер су сви заинтересовани за та налазишта. Као што знате литијум је основни елемент батерија које данас користимо. Није само реч о компјутерима и телефонима него и о аутомобилима који ће се производити", навео је Сивилов.
Према његовим речима, највероватнији сценарио је да ће земља бити подељена.
"За обичне Украјинце то звучи страшно, али они ће се претворити у неку полуколонијалну земљу јер све оружје које се испоручује и које ће се испоручивати мора да отплати украјинска влада, а она може да не плаћа новцем, него приступом тим ресурсима", навео је историчар.
Врло вероватно да ће та грана (производња батерија), производња која изазива загађења, бити пребачена у Украјину јер тамо постоји сва инфраструктура, радна снага. Украјина је директно повезана са Европом а при томе нема потребе да се поштују европске еколошке норме што ће учинити производњу много јефтинијом, навео је он.
Могуће је да Украјина, прво, неће постати члан НАТО, а друго, неће моћи да се самостално развија.
"Украјина ће надаље пасти у пуну колонијалну зависност. Једна половина ће зависити од САД, Европе и вероватно Аустралије, а друга ће бити део Русије", закључио је он.
Рудник, Донбас - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
„Вашингтон пост“: Русија преузела контролу над рудама у Украјини вредним 12 хиљада милијарди долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала