- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Председник Бугарске против идеје да се промени датум националног празника због "руског елемента"

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Председник Бугарске Румен Радев критиковао је предлог посланика да се национални празник Дан ослобођења од османске владавине не слави више 3. марта већ 24. маја на Дан Ћирила и Методија, при чему се као једно од образложења за такву иницијативу могло чути да тај датум уноси "руски елемент" у бугарски национални идентитет.

"Очигледно, када неко нема делотворна решења за садашњост и будућност онда почиње рат против прошлости. Покушај да се из националног календара избрише 3. март то је напад на историју, идеале представника бугарског препорода (време национално-ослободилачког покрета против Османског царства), на сећање хиљаде оних који су пали за нашу слободу - наших и страних војника. Категорички сам против таквих експеримената", рекао је Радев.

Подсетимо, прошле недеље тај предлог је изнела коалиција "Настављамо промене-Демократска Бугарска".
Инцијатива је наишла и на одобравање и на осуду других странака и јавности.
Аналитичар Георги Лозанов је навео да 3. март није датум који уједињује нацију и уноси "руски елемент" у бугарски национални идентитет.
Историчар Искра Баева је, насупрот томе, позвала да 3. март остане национални празник и додала да су бугарски добровољци имали значајну улогу у Руско-турском рату током којег је земља ослобођена.
Пребацивање празника биће знак комплекса мање вредности, навела је она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала