- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска мисија у УН: Британско председавање Саветом безбедности ─ срамота

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Председавање Велике Британије Саветом безбедности УН је срамота, изјавио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.
„То је срамота. Заиста је срамота“, рекао је Пољански новинарима након што Лондон није дозволио да се на седници Савета безбедности о прогону Украјинске православне цркве (УПЦ) саслуша говорник којег је предложила Русија.
„Била је срамота и пре годину дана. Председавајући Савета безбедности УН треба да буде неутралан, да усмерава напоре Савета безбедности да се разговара о одређеним питањима. Он не треба да унапређује своју агенду“, рекао је он.
Пољански је подсетио да је управо тако деловала Русија током свог председавања Саветом безбедности.
„Али, нажалост, Британија је већ у неколико случајева показала да су им интереси НАТО-а и западних земаља важнији од њихове позиције председавајућег. Ово данас је управо отворен пример за то. Не знам шта се десило са британском дипломатијом, али то дефинитивно није добродошло“, закључио је он.
Русија је претходно одбила да учествује на седници СБ УН о прехрамбеном споразуму коју су иницирале западне земље након што је Лондон на седници посвећеној прогонима канонске Украјинске православне цркве блокирао обраћање известиоца којег је тражила Русија.
Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Седиште Организације Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
РУСИЈА
Руска мисија у УН: Нећемо учествовати на седници СБ УН у знак протеста због понашања Британије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала