- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска мисија у УН: Нећемо учествовати на седници СБ УН у знак протеста због понашања Британије

© Sputnik / Джина МунСедиште Организације Уједињених нација у Њујорку
Седиште Организације Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Русија је одбила да учествује на седници СБ УН о прехрамбеном споразуму коју су иницирале западне земље након што је Лондон на седници посвећеној прогонима канонске Украјинске православне цркве блокирао обраћање известиоца којег је тражила Русија.
"У знак протеста против покушаја Велике Британије да спречи нашег известиоца да учествује на седници СБ УН, иако је он потпуно у складу са правилима 39 привремених процедура Савета безбедности, односно компетентан је по том питању, неће учествовати на седници која је после наше", рекао је заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански.
Првобитно је било планирано да ујутру, по локалном времену, буде седница на тему УПЦ а Русија је тражила да се поред представника УН, обрати и архиепископ Гедеон из УПЦ, који је у Украјини, како је навео Пољански. изложен прогону због политичких и верских ставова.
Представници Британије данас су рекли да због недовољно времена Русија може да има једног говорника а да се излагање другог достави у писаној форми.
Лондон је у међувремену саопштио да ће после тога бити одржана седница о прехрамбеном споразуму.
Министар спољних послова Џејмс Клеверли је рекао да ће Британија изнети став да би Русија могла да буде претња цивилним бродовима у Црном мору с циљем да спречи извоз хране из Украјине.
"Уједињено Краљевство полази од тога да Русија може да прошири акције спречавања извоза хране из Украјине тако што ће циљати цивилне бродове у Црном мору. Обратићемо пажњу на то узнемирујуће понашање у Савету безбедности УН", навео је јуче он и поново позвао Москву да почне поново да примењује прехрамбени споразум.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2023
РУСИЈА
Песков открио шта је Гутереш писао Путину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала