- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ђукић Дејановић: Неговање језика значи јачање националне структуре

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистарка просвете Србије Славица Ђукић Дејановић
Министарка просвете Србије Славица Ђукић Дејановић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Министар просвете Србије Славица Ђукић Дејановић данас је на отварању Обуке за наставнике који се упућују на рад у допунске школе у иностранству истакла да неговање језика и писма значи јачање националне структуре сваког човека и жељу за припадношћу домовини.
„Учитељи ће на српском језику учити како то образовање и васпитање може бити темељ јачања љубави према држави и колико национално биће сваког вашег ученика може доћи до једног вишег нивоа, јер неговање језика и писма значи јачање националне структуре сваког човека и жељу за припадношћу домовини“, рекла је Ђукић Дејановићева.
Додала је да ће наставници радити један изванредан посао као и да то што министарство просвете организује овакве семинаре ће бити и у будућности, будући да наставници одлазе у велики број земаља.
„Искуства из прошле године кажу да је близу осам хиљада ученика учило шта то значи образовати се и како се васпитати на српском језику“, рекла је министар просвете Србије.
Ђукић Дејановићева је рекла да је у прошлој години 7.957 ученика на 447 група било едуковано у 18 земаља, као и да је једна од земаља Нови Зеланд и додала да ће следеће године групе бити формиране и у САД.
„Знам колико је важна методологија рада, али исто знам колико је важна и ваша креативност и колико је важно да спајате теорију са праксом и практичном знањима и умећима. Уверена сам да ћете на данашњем семинару направити корак даље у остварењу својих професионалних циљева", рекла је она.

Дачић: Извођење наставе српског језика у иностранству је захтевна дужност

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао да извођење наставе српског језика у иностранству представља захтевну дужност коју Србија има према суграђанима који живе и раде ван земље.
Дачић је честитао наставницима који су пристали да учествују у „племенитој мисији очувања веза наших исељеника са матицом“.
„Ваш позив је за највеће поштовање, као и ваша жеља да наставу држите нашим исељеницима“, рекао је Дачић.
Очување, јачање и остваривање веза између Срба из дијаспоре и региона са матичном државом један је од стратешких циљева Србије, који је, како је подсетио, заснован на одредбама Устава наше земље.
„Настава на српском језику данас се спроводи у 19 земаља, свуда где живе и раде наши људи и што је још важније, наставу на матерњем језику похађа 8000 наше деце“, рекао је Дачић.
Додао је да ће бити покренута и акција „Узми српски пасош“ која ће имати за циљ да позове српско становништво које живи ван Србије да добије српски пасош као и да са пасошем добију и српско држављанство.
Обука за наставнике који се упућују на рад у иностранству, а коју организује Министарство, одржава се данас и сутра у Београду.
Реч је о системској обуци, насталој на основу образовних захтева, потреба и програмских активности које обухватају унапређивање образовно-васпитног рада у иностранству, а обуку реализују стручњаци из академске заједнице, образовне праксе, Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања.
Министарство просвете ће упутити 25 редовних наставника у Немачку, Швајцарску, Италију, Француску, Грчку, Норвешку и Сједињене Америчке Државе, како би реализовали образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у наредној школској години.
За 20 редовних и 59 хонорарних наставника министарство је продужило ангажовање ради остваривања образовно-васпитног рада у иностранству на српском језику у школској 2023/2024. години.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала