- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

МУП обавештен о доласку Додика, Пленковић манипулише: Одговор хрватског председника премијеру

© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPХрватски председник Зоран Милановић
Хрватски председник Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Канцеларија хрватског председника саопштила је данас да је обавестила МУП о доласку председника Републике Српске Милорада Додика на Хвар на састанак са председником Зораном Милановићем и поручила да премијер Андреј Пленковић „манипулише“ изјавом да није знао за Додиков долазак.
„Председник владе Андреј Пленковић пожалио се данас да није знао за долазак председника Републике Српске Милорада Додика у Хрватску, тачније на Хвар, где је одржао радни састанак с председником Зораном Милановићем. Од њега очекивана, али ипак безобразна манипулација“, наведено је у саопштењу.
Додаје се да је Канцеларија председника Хрватске обавестила Министарство унтрашњих послова, односно надлежну Управу за границе МУП-а о доласку председника РС.
„МУП је поступио по процедури, обезбедио и спровео граничну контролу приликом доласка господина Додика у Хрватску будући да је долазио из БиХ која није чланица Шенгена. Дакле, све је било по процедури“, истиче се у саопштењу.
Додаје се да је „изјава Андреја Пленковића да он не зна оно што зна МУП, министарство које потпуно контролише ХДЗ, заиста увреда здравог разума“ јер је, како се наводи, Пленковић „приватизовао и себи подредио скоро све државне институције“.
У саопштењу се каже и да у то да МУП није обавестио Андреја Пленковића о доласку Милорада Додика у ситуацији кад је та информација одмах дошла чак и до дела медија, који су спремни с камером чекали на Хвару, може да верује „само неко наиван и неупућен у модел његовог владања“.
Пленковић је раније данас рекао да није знао за Додиков долазак на Хвар и да ни МУП није имао информацију о томе „на начин на који би то било нормално“, као и да није било одговарајуће дипломатске ноте.
Додик и Милановић састали су се у уторак на Хвару, а из Кабинета хрватског председника је саопштено да су разговарали о актуелној ситуацији у Босни и Херцеговини и односима те државе са Хрватском, посебно о потреби успостављања функционалне и ефикасне власти у БиХ која ће, како се наводи, обезбедити равноправно учешће легитимних представника сва три конститутивна народа.
РЕГИОН
Хрватски премијер очекује ванредну седницу Сабора због сусрета Милановића и Додика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала