- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Чекајући национални статус: Џез фестивал „Нишвил" од 10. до 13. августа

© Tanjug / Зоран ЖестићНишвил од 10. до 13. августа
Нишвил од 10. до 13. августа - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
Пратите нас
Међународни џез фестивал „Нишвил“ биће одржан од 10. до 13. августа на Нишкој тврђави, уз наступе звезди као што су Трики, „Asian Dub Foundation“, Теодоси Спасов, Ида Нилсен и други.
Овогодишњи добитник Награде за животно дело „Нишвила" је вођа састава „Хазари“ Драгомир Миленковић Јога, док је уметнику на хармоници Владети Кандићу - Бата Канди припала Специјална награда за промоцију балканског џеза.
Обојица ће примити признање на свечаности 9. августа у Градској кући у Нишу, док ће 10. августа у тандему отворити „Нишвил“ заједничким концертом.

Џез је права наука

© Tanjug / Зоран ЖестићБата Канда
Бата Канда - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
Бата Канда
„Увек ме питају да ли сам ја Ром или Шумадинац. Свима одговарам да сам ја уметник који је желео да уђе у крвоток свих фолклора. Заљубљен сам и у кубанску салсу, бугарску музику, многе правце, а хармоника је за мене увек била нешто свето“, нагласио је на конференцији за новинаре Бата Канда.
Кандић је током богате каријере имао више од 2.000 концерата широм света и компоновао и аранжирао велики број нумера:
„За мене је џез права наука. Нисам на музику гледао као на шоу бизнис, а можда треба и тако да се посматра. Мене су препознали велики џезери као Душко Гојковић, Стјепко Гут, и други. Сви су ме симпатисали, а ја нисам никоме сметао. Током целе каријере у мом крвотоку теку сви фолклори света“, закључио је Бата Канда.
Миленковић је, како је пренео Танјуг, најавио ускоро излазак петнаестог албума састава „Хазари“ под називом „Седам боја харфе“, приметивши да је мало џез композиција написаних за тај инструмент.

Музичари из читавог света у Нишу

Поред Миленковића и Бата Канде првог дана „Нишвила“, 10. августа, наступиће бугарско-српски бенд „SPICH Project Orchestra“, „Mauro Sigura Quartet with Luca Aquino“ (Италија), „Roberto Fonseca: La Gran Diversion“ (Куба), „Дубиоза Колектив“ (БиХ) и бенд „Pulkes“ (Израел).
Наредног дана свираће Душан Петровић Октет, Kuhn Fu (Данска, Турска, Холандија, Велика Британија), Алма Мићић бенд и Грегори Хачинсон (САД, Србија, Бугарска), бугарски уметник Теодоси Спасов, Ида Нилсен и „The Funkbots“ (САД, Тајланд), као и пољска група „Tantfreaky“.
© Tanjug / Зоран ЖестићНајављен програм 29. Нишвила
Најављен програм 29. Нишвила - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
Најављен програм 29. Нишвила
U subotu, 12. августа гостоваће Италијани „Motel Kaiju“, Бојан Цветковић Квартет, „Brekky Boy“ (Аустралија), „EuroCubans“ (Куба, Словенија), британски музички колектив „Asian Dub Foundation“ и „Jazz Punt Big Band“ (Словенија).
Последњег дана, 13. августа, концерте ће одржати српски састав „Матеја Јездић бенд“, „Austrian Syndicate“ (Аустрија), Французи „Al-Quasar“, Тана Алекса и Антонио Санчез (САД), хип хоп звезда из Велике Британије - Трики и српски састав „The Best of Balkan Brass“.
Програм ће се одвијати на више бина, а поред концерата, најављени су позоришни фестивал - „Нишвил џез театар“, који ће почети 4. августа, филмске пројекције, промоције књига и Међународни фестивал стрипа и поп културе.

Чекајући национални статус

Директор „Нишвила“ Иван Благојевић је рекао да су за слоган 29. издања фестивала одабрали „Чекајући национални статус“ у жељи да се та парола промени у сусрет јубиларном 30. „Нишвилу“:
„На путу смо да Нишвил преживи и ову годину некако, у нади да наредна буде најбоља у историји фестивала. Још је потребно времена да се приближимо земљама у региону као што су Румунија и Мађарска, кад су у питању музички фестивали попут Нишвила, да се осети зарада од туризма. Загреб, Пула, Букурешт и Будимпешта позиционирали су се као бољи центри за светске фестивале, доводе јача имена, а ми се трудимо да имамо што бољи програм и велике хедлајнере, што није увек изводљиво. Већина фестивала би требало да буде самоодржива, што ми се чини да није могуће са Нишвилом“.
Својеврсна најава „Нишвила“ био је и данашњи наступ „Марио триа“ испред Културног центра Београда.
Нишвил - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
КУЛТУРА
Довиђења, џезери! Да ли је ово крај култног Нишвила – једног од брендова Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала