- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српски „одговор“ на светски хит

© Фото : Спутњику уступио Музеј ЈугославијеЛутка са ликом Лепе Брене
Лутка са ликом Лепе Брене - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
Пратите нас
Лутка са ликом Лепе Брене биће изложена од 28. до 30. јула на поставци „Музејска лабораторија” у Музеју Југославије.
Кустоси Музеја одлучили су да одговоре на многобројне захтеве публике, који су уследили након објаве на друштвеним мрежама о овом новом предмету у музејској колекцији.
У Збирци употребних предмета налази се лутка са ликом певачице Фахрете Јахић, познатије као Лепа Брена, која се на југословенском тржишту појавила 1990. године.
Изгледом подражава чувене Барбике из америчке фабрике играчака „Мател”, па је ова лутка била позната као Барбика Лепа Брена. Гардероба лутке дизајнирана је по узору на Бренин костим из спота „Хајде да се волимо”.
Иницијатива да ова популарна играчка из југословенског периода постане део колекције Музеја уклапа се, како истичу из те институције,у стратегију ширења фонда укључивањем предмета који су обележили свакодневни живот и популарну културу, те су стога препознати као важан део наслеђа Југославије.
Пројекат „Музејска лабораторија” преиспитује југословенско наслеђе и саму институцију Музеја.
Истраживање почиње од музејских предмета, који су главни извор за сагледавање друштвених појава и историјских тренутака важних за разумевање искуства живота у Југославији.
© Фото : Спутњику уступио Музеј ЈугославијеБарбика Лепа Брена нови предмет у колекцији Музеја Југославије
Барбика Лепа Брена нови предмет у колекцији Музеја Југославије - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
Барбика Лепа Брена нови предмет у колекцији Музеја Југославије
Како је југословенско као и свако друго наслеђе комплексно, у Музеју Југославије сматрају да је увођење различитих перспектива у овај процес кључно, због чега у рад на поставци укључујуи друге стручњаке, различите заједнице, припаднике друштвених група, уметнике и публику.
„Теме које уводимо периодично користимо као кључ за одгонетање не само значења и значаја појединих предмета важних за разумевање живота у Југославији, већ и њихове релевантности у савременом тренутку. Наредна тема коју кустоси Музеја Југославије спремају тиче се детињства, те је лутка Лепа Брена свакако планирана да буде једна од интервенција на сталној поставци. Пре тога, излазимо у сусрет жељама наше публике и током наредна три дана прелиминарно излажемо ову чувену лутку“, истичу у Музеју Југославије.
Иначе, последњих дана чувена лутка Барбика је у фокусу пажње јавности захваљујући филму "Барби" Грете Гервиг који пуни стране, али и српске биоскопе.
Повратак радника запослених у иностранству за новогодишње празнике, Београд, 27. 12. 1972, из књиге Југо, моја југо, Фотоархива Танјуга - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
КУЛТУРА
Свака туђа земља, туга је голема: Гастарбајтерске приче после Београда стижу у Сарајево
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала