- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Преписка патријарха Порфирија и Душка Вујошевића поводом случаја „Миротић“

© Фото : Спутњику уступила СПЦПатријарх Порфирије у манастиру Високи Дечани
Патријарх Порфирије у манастиру Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
Пратите нас
Полемика око одлуке Николе Миротића да не комплетира готово договорен трансфер у Партизан изазвала је реакције некадашњег тренера Душка Вујошевића, одговор патријарха српског Порфирија, а потом и још једно обраћање трофејног кошаркашког стручњака.
Чинило се да је Миротићев трансфер у Партизан готова ствар, међутим, доскорашњи кошаркаш Барселоне је уместо потврде објавио отворено писмо у којем је, између осталог, навео да је примио бројне претње и увреде и да једноставно не жели да буде део такве атмосфере.
Трофејни стручњак Душко Вујошевић је у разговору за Спорт Клуб истакао да Миротићева одлука није добра за Србију, као и да је велика штета што такав играч неће појачати његов бивши клуб. Неколико дана касније гостујући на ТВ Нова Вујошевић се такође осврнуо на ситуацију око Миротића, а том приликом је такође поменуо и патријарха српског Порфирија.
“Свашта се прича, да је и патријарх звао да користи ту његову религиозност да се определи према оном другом клубу за који и патријарх навија. Ако је то заиста истина, а ја сумњам у то, онда он није патријарх, него члан неког лобија“, рекао је Вујошевић гостујући на Новој.
Тим поводом се обратио и патријарх.
„Са г. Душком Вујошевићем делим најмање две љубави. Волим кошарку и спорт уопше, а волим и Боку Которску, посебно Херцег Нови. Јасно је да он није без преке потребе заменио Шквер и Савинске плаже са Београдом на више од 40 ˚С. Стога могу донекле да разумем његову неопрезност јер ме је као могућег протагонисту укључио у бизарну, апсурдну, крајње невероватну измишљотину о мени и кошаркашу Миротићу.
Не треба да саветујем Душка Вујошевића али, када је он као зрео човек са великим животним и професионалним искуством, макар и делимично прихватио такву научно-фантастичну причу, чији крајњи циљ нема везе са Звездом и Партизаном, како ће такву фантастику, да не кажем клевете и лажи, да схвате они мање упућени и са мање искуства.
Једноставно, поглавар Српске Православне Цркве се не бави таквим пословима. У мери коју ми је Господ подарио, бавим се проблемима Цркве, спасењем свих, спасењем верног народа, наравно, тако и сопственим спасењем, као уосталом и сваки други хришћанин. Трудим се да испуним оно што пред мене Црква и Господ Христос поставе, а настојим и да све што чиним мерим Јеванђељем и личношћу Богочовека Христа. Као и све друге људе, и мене посао којим се бавим и све што чиним приближава или удаљује од Бога и спасења. Сматрам да је то суштински важно, тако да предажем и да се свако труди да ради свој посао најбоље што може. И то је начин да посведочи шта су за њега ближњи, шта за њега представљају Христос и Црква Божија.
Честе су подвале, клевете или трачеви попут овог. Немам времена да се на све то осврћем, поготову да коментаришем, а и када бих имао, толико је лепших и кориснијих ствари којима бих се бавио и којима желим да се посветим. Ипак, с времена на време, због конфузије која се ствара у верном народу, морам да укажем на чињенице.
Смисао спорта је, заправо да будемо бољи од самих себе, да се боримо за врлину, за витештво. Ни оног који изгуби утакмицу, ни оног који победи, не треба да видимо као непријатеља, него као некога ко је учествовао у креирању онога што је најбоље, оног што је врлина. Ту онда нема места за било који вид непријатељстава или не дај Боже насиља. За то се молим, за то се залажем. Античка мудрост нас учи пословицом Орандум ест ут сит менс сана ин корпоре сано, што значи да је потребно молити се за здрав дух у здравом телу. Више сам пута говорио о објединитељској, исцелитељској, духовној улози и користи од спорта. Ипак недовољно, треба још више, јер су препредени пројектанти сукоба у Цркви и народу помислили да могу да ме уплету у нешто са чим немам везе“, стоји у објави патријарха српског Порфирија.
Уследило је и обраћање Вујошевића.
„Поштовани господине Порфирије, Нажалост, не могу да Вам одговорим истим путем, јер као “човек прошлог века” не користим Фејсбук и друге друштвене мреже.
Драго ми је да сте својом изјавом потврдили моје сумње у истинитост гласина да сте учествовали у случају Миротић, користећи његову религиозност. Те сумње сам одмах врло јасно изразио. И то се лако може видети на доступном снимку мог гостовања у јутарњем програму Нове С, на које ми одговарате.
Не видим какве све то има везе са тим где ја проводим лето, али будући да сте отворили и то питање, радо ћу Вам одговорити. Тачно је да сам лети често у Боки, али када сам тамо боравим у стану, а не у луксузном хотелу Лазаро. Иначе, волим и Боку и Загреб, али се најбоље осећам у Београду. А много важније од тога је да исто говорим и када сам у Београду, Херцег Новом, Новом Бечеју, Загребу или било где друго. Међутим, у Боки не могу да проведем више од 30 дана, јер социјално осигурање само за тај период делимично рефундира трошкове за пацијенте који користе дијализу. Нажалост, између Србије и Црне Горе не постоји међусобни споразум који би омогућио грађанима обе државе да у другој држави бесплатно користе дијализу, како је то уређено између Црне Горе и неких других држава у региону или у земљама Европске уније. Зато бих Вас замолио да ауторитет који имате као патријарх искористите за утицај ради решавања таквих питања, која се тичу здравља и живота грађана и добре сарадње Србије са земљама у региону.
Драго ми је да разумете значај спорта и третирања те области на прави начин. У том контексту, добро је да свој утицај не користите за креирање поделе српског народа на Црвену Звезду и Партизан, јер би у складу са функцијом коју обављате требало да будете изнад таквих штетних подела. У том смислу, надам се да се слажете да се такве поделе наглашавају ако се организује пријем кошаркаша Црвене звезде, а не уследи једнако и пријем кошаркаша Партизана.
Мир Божји с Вама, и по овој врућини која нам изгледа свима смета“, навео је Вујошевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала