- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Африка постаје центар моћи – Русија ће допринети развоју афричког континента

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПленарна седница - самит "Русија-Африка"
Пленарна седница - самит Русија-Африка - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
Пратите нас
Афрички континент постаје центар моћи, његова политичка и економска улога експоненцијално расте и сви ће морати да узму у обзир ту објективну реалност, рекао је председник Русије Владимир Путин.
Он је на пленарној седници у оквиру самита „Русија-Африка“ истакао да Русију и афрички континент везују блиске везе пријатељства.
„Идеали слободе, поштовања и суверенитета су принципи које имају лидери афричких земаља и који су и данас важни приликом формирања мултиполарног света“, додао је Путин.

Нестабилност у Африци – наслеђе колонијализма

Ситуација у многим регионима Африке је нестабилна, а то је тешко наслеђе колонијализма, политике „завади па владај“, оценио је Путин. Он је додао да Русија нуди помоћ у решавању ситуације на афричком континенту и да је спремна да обучава војску и размењује искуство по линији безбедносних органа.
Путин је такође саопштио да Русија повећава испоруке пољопривредних производа у афричке земље – у првих шест месеци ове године послала је скоро 10 милиона тона жита, упркос санкцијама које озбиљно отежавају испоруке руских прехрамбених производа. Прошле године је испоручено 11,5 милиона тона жита у афричке земље.
Руски лидер је нагласио и да ће Русија увек бити одговоран снабдевач пољопривредних производа и то бесплатно свим земљама којима је то потребно. Како је рекао, Русија ће наставити да доприноси развоју афричког континента давањем нових трговинских преференција.
Он је додао да пажња Москве према Африци стално расте, што се огледа у плановима Русије да повећа дипломатско присуство на континенту. „Спремни смо да обновимо и отворимо нова представништва, као и да повећамо број запослених у неколико постојећих амбасада“, рекао је руски лидер.
Русија такође учествује у напорима да се ублажи дужнички терет афричких земаља, стога ће издвојити још око 90 милиона долара за отпис дугова, саопштио је Путин.
Руски лидер је саопштио и да трговина са афричким земљама расте, упркос тешким условима на глобалним тржиштима. „Повећању трговинског промета, његовој диверсификацији допринеће активнији прелазак на обрачуне у националним валутама“, оценио је Путин.

Не избегавамо да разговарамо о Украјини

Говорећи о украјинском питању, Путин је рекао да Русија не избегава да разговара о тој кризи. Он је истакао да Русија поштује планове Африке за решавање сукоба у Украјини.
„Узмимо, на пример, иницијативу једног броја афричких држава за решавање украјинске кризе. То је критичан проблем, не избегавамо да га размотримо. То само по себи много говори, јер су раније све посредничке мисије биле монополизоване искључиво од стране земаља са такозваном развијеном демократијом. Сада није тако, сада је и Африка спремна да помогне у решавању проблема који су, чини се, изван зоне њених примарних интереса. Поштујемо ваше иницијативе и пажљиво их разматрамо“, рекао је Путин.
Путин са делегацијом афричких лидера о Украјини - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
РУСИЈА
Завршен самит „Русија-Африка“: Русија цени напоре Африке да се нађе излаз из украјинске кризе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала