- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Путин са делегацијом афричких лидера о Украјини - Sputnik Србија

Завршен самит „Русија-Африка“: Русија цени напоре Африке да се нађе излаз из украјинске кризе

Пратите нас
У Санкт Петербургу се одржава други самит „Русија-Африка“ под девизом „За мир, безбедност и развој“. Ово је највећи догађај у руско-афричким односима са циљем да се унапреди узајамно корисно партнерство у складу са изазовима 21. века.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:32 28.07.2023
Све афричке земље желе мир у Украјини и имају право да позивају на мир јер то утиче на све државе континента, рекао је председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса током сусрета са Путином.
"Ми, Афричка унија и све афричке земље у целини подржавамо мир, па и у контексту сукоба у Украјини. Сматрамо да делом имамо право да позивамо на тај мир, јер сукоб који се наставља негативно утиче на нас, афричке државе", рекао је он.
23:18 28.07.2023
Запад је, према његовим речима, учинио све да претвори Украјину у инструмент за поткопавање безбедности и државности Русије, као и за наношење штете положају Русије у свету.
Криза у Украјини није избила јуче, њу су изазвале одређене силе на Западу које су се годинама спремале за хибридни рат са Русијом, истакао је Путин.

"Русија је пажљиво анализирала ставове и размишљања афричких држава о Украјини и према томе се веома озбиљно односимо. Ценимо ваш избалансирани приступ потрази за решењем сукоба у Украјини, као и то што се одбили да подржите антируску кампању", истакао је руски лидер.

23:16 28.07.2023
Руски председник је поводом преговора са Украјином нагласио да је Кијев одбацио постигнуте договоре после повлачења руске војске и да је сада лопта у њиховом дворишту.
Русији није сасвим јасно због чега земље Запада увлаче Украјину у НАТО, то је претња по безбедност, истакао је Путин.
"Не знају сви, али ми одлично знамо да је Кијев стекао независност и самосталност приликом распада СССР на основу декларације о независности а у њој је црно на бело било написано да је Украјина неутрална држава. И за нас то има принципијелни значај. Зашто Запад увлачи Украјину у НАТО није нам сасвим јасно", рекао је он.
23:13 28.07.2023
То што Запад не примењује Повељу УН не значи да Русија не жели и да не тежи мирном решењу било ког конфликта, истакао је Путин и подсетио да је Украјина усвојила закон којим се забрањују преговори са Русијом.
Ми се никада нисмо одрекли преговора и увек смо говорили да смо спремни за дијалог.
23:09 28.07.2023
Русија не крши Повељу УН, рекао је руски председник на састанку са афричким лидерима о Украјини.
"Данас нам говоре да кршимо Повељу Уједињених нација. Ја не мислим тако. Напротив, сигуран сам да се понашамо у потпуности у складу са Повељом УН", рекао је Путин.
Он је додао да принципе Повеље УН треба да поштују и друге земље.
„Заиста, не би требало да постоје двоструки аршини, једностране санкције, покушаји да се осигура сопствена безбедност на рачун других “, рекао је Путин.
22:25 28.07.2023
У току је састанак председника Русије Владимира Путина и седам афричких лидера о решавању украјинског конфликта. Ово је други такав састанак. Претходни је одржан у јуну, такође у Санкт Петербургу.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је раније да ће Путин на питања афричких лидера детаљно одговарати.
20:56 28.07.2023
Русија се залаже за суверенитет и територијалну целовитост Либије, рекао је руски председник Владимир Путин током разговора са председником Председничког савета Либије Мухамедом ал-Менфијем.
"На дневном реду је питање нормализације у Либији, ми то одлично схватамо. Русија намерава и даље да доприноси у кључним правцима нормализације засноване на осигуравању јединства, суверенитета и територијалне целовитости либијске државе", рекао је Путин.
Према Путиновим речима, енергетика је приоритет у сарадњи са Либијом.
18:32 28.07.2023
Главне тачке декларације:
Русија и афричке земље договориле су се да раде у СБ УН на ублажавању и укидању санкција против афричких земаља,
Договорено је да се одржи регионални састанак о безбедности у сфери информационо-комуникационих технологија,
Русија и афричке земље су се договориле да траже надокнаду штете коју је причинила колонијална политика и да допринесу враћању културних добара,
Русија и афричке земље противе се једностраним санкцијама и замрзавању златних и девизних резерви,
Договорено је да се допринесе продубљивању партнерства БРИКС-Африка и успостављању дијалога ОДКБ-Афричка унија, ШОС-Афричка унија,
Русија и афричке земље позивају међународну заједницу да уједине напоре и искорене терористичке претње, у чему би централну улогу требало да играју УН,
Русија и афричке земље ће се супротстављати концепцијама усмереним на стварање алтернатива међународном праву,
Изражена је дубока забринутост због проблема са прехрамбеном безбедношћу, поскупљења хране и ђубрива,
Русија и афричке земље спремне су да раде на осигуравању информационе безбедности под покровитељством УН
Русија и афричке земље одлучно осуђују тероризам у свим формама и облицима, као и све терористичке нападе
Русија и Африка ће предузети заједничке напоре да се на дугорочној основи осигура прехрамбена и енергетска безбедност Африке
Такође ће се јачати сарадња у борби против санкција које доводе Африку у опасност од глади
Русија и Африка су се договориле да наставе да раде на спречавању трке у наоружању у свемиру
Супротстављаће се покушајима да се споразуми о контроли наоружања искористе у политичке сврхе
Допринеће реструктурирању глобалне финансијске архитектуре
Русија и афричке земље ће ојачати подршку деце, омладине и жена погођених тероризмом
Русија и Африка ће се супротстављати ширењу радикалних идеја међу младима
Русија и Африка сматрају да је неопходно да се развија сарадња у области борбе против тероризма у оквиру мултилатералних формата
18:01 28.07.2023
Усвојена завршна декларација самита
Учесници економског форума „Русија-Африка“ усвојили су декларацију другог самита, изјавио је руски председник Владимир Путин по завршетку састанка са афричким лидерима. Он је високо оценио резултате самита.
„Припремљена је и усаглашена основна декларација другог самита 'Русија-Африка' и низ тематских декларација: о спречавању трке у наоружању у свемиру, о сарадњи у обезбеђивању међународне информационе безбедности, о јачању сарадње у борби против тероризма” рекао је Путин у обраћању.
Усвојен је и акциони план Форума партнерства „Русија-Африка“ за период од 2023. до 2026. године и низ других докумената.
Поред тога, на маргинама форума и самита склопљен је низ споразума, уговора и других докумената који се тичу различитих области сарадње Русије са афричким земљама.
17:35 28.07.2023
Радни доручак председника Русије Владимира Путина са лидерима афричких земаља у оквиру самита "Русија-Африка", који је почео пре четири сата, траје и даље, рекао је за Спутњик портпарол Кремља Дмитриј Песков.
13:03 28.07.2023
Либија тражи помоћ Русије како би се извеле стране трупе
Председник председничког савета Либије Мухамед ел Манфи на пленарној седници самита „Русија-Африка“ обратио се Русији са молбом да пружи помоћ како би се све стране трупе извеле са територије те афричке земље.
„Обраћамо се нашим пријатељима у руском руководству и нашим пријатељима у афричким земљама како би нам пружили помоћ да изведемо све стране трупе са наше територије“, рекао је Ел Манфи на седници, обраћајући се руском лидеру Владимиру Путину.
Руски лидер је раније рекао да је важно да се у Либији постигне право национално јединство, како се земља не би претворила у зону за конфронтацију трећих земаља. Он је истакао да Русија разуме колико је тај процес сложен и да ће учинити све што од ње зависи како би допринела томе „позитивном правцу сарадње свих снага саме Либије“.
12:42 28.07.2023
Санкције против Русије су санкције против Африке
Санкције које су уведене против Русије су заправо уведене против Африке, изјавио је за Спутњик члан управног одбора Западноафричке асоцијације произвођача ђубрива Малик Нанг на маргинама форума „Русија-Африка“.
Говорећи о прехрамбеном споразуму, он је истакао да „жито није стизало до Африке“.
„Једва да је три одсто свега што је извезено стигло у Африку, иако смо ми континент на коме живе скоро две милијарде људи. Тако да су нас, по мом мишљењу, те санкције заиста снажно погодиле. Зашто се блокирају прехрамбени производи који су намењени Африканцима. Заиста не разумемо“, рекао је он.
12:41 28.07.2023
Потребно веће присуство Африке у СБ УН
Москва се залаже за ширење представништва афричких земаља у Савету безбедности (СБ) и другим структурама УН – дошло је време да се исправи „историјска неправда“, рекао је председник Русије Владимир Путин.

„Наравно, делимо жељу афричких земаља да шире учествују у раду Уједињених нација, видимо какав активан став у том погледу заузима Афричка унија. Спремни смо да у пракси размотримо предлоге за проширење заступљености афричких структура, Африканаца у целини у структурама УН. Сматрамо да је дошло време да се исправи историјска неправда према афричком континенту“, рекао је председник Русије.

Путин је указао на раст ауторитета афричких регионалних структура, првенствено Афричке уније.
„Русија је активно подржала иницијативу да се Афричкој унији обезбеди место у Г20. То би било заиста исправна одлука, која одржава реалност и однос снага у савременом свету“, додао је он.
12:39 28.07.2023
Камерун: Желимо да добијамо руско жито
Државе Африке су заинтересоване да добијају руско жито, стога, након што је прехрамбени споразум престао да важи, потребно је пронаћи нови формат како би се руско жито испоручивало у Африку, изјавио је Мвондо Асам Онавентура, посланик парламента Камеруна.
Он се осврнуо и на питање мултиполарности за које се залаже Русија рекавши да је „мултиполарни свет – нови свет, свет који даје гаранције нашој деци, те да он представља будућност Африке“.
12:10 28.07.2023
Неприхватљив монопол у области финансија и технологија
Путин је рекао да је неприхватљиво да бивше метрополе у Африци задрже монопол у области финансија, технологије и хране.
„Заиста, колонизацију других земаља, трговину робљем данас сви признају за злочин – то је очигледно, данас се сви слажу са тим, али се нису слагали када се водила борба за независност у Африци, нису, ми се тога добро сећамо“, рекао је Путин на пленарној седници самита „Русија-Африка“.
Он је додао да није довољно добити само сопствену заставу.
„Задржавање монопола неких земаља у области финансија, технологије, дигитализације, прехрамбеној сфери је неприхватљиво, против тога се треба борити. Наравно, многи од присутних знају да СССР и Русија никада нису полазили од тога да од Африке треба куповати само сировине. Колико је Совјетски Савез изградио предузећа, електрана, челичана у Африци. Треба да се вратимо тој пракси, то ћемо радити и на билатералној и на међународној основи“, рекао је Путин.
11:30 28.07.2023
Односи са Египтом – стратешке природе
Односи Русије и Египта деценијама имају стратешки карактер – и у области политике и у области економије, рекао је Путин.
Имамо много заједничких пројеката“, додао је руски лидер.
11:30 28.07.2023
Пленарна седница - самит Русија-Африка - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
РУСИЈА
Путин: Африка постаје центар моћи – Русија ће допринети развоју афричког континента
11:22 28.07.2023
Египатски лидер: Неопходан консензус око прехрамбеног споразума
Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси обратио се на пленарној седници у оквиру самита „Русија-Африка“ и позвао све земље да постигну консензус по питању прехрамбеног споразума како би се што пре решила прехрамбена криза.
11:15 28.07.2023
Лидер Центалноафричке републике: Хвала на подршци у борби за суверенитет
Лидер Центалноафричке републике Фостен Арканж Туадера захвалио је Русији на подршци у борби за суверенитет оценивши да се односи његове земље и Москве налазе на највишем нивоу.
„Желим да захвалим Русији због њене одлучности по питању подршке Африци у њеној борби за суверенитет, за њена права у складу са Повељом УН. Желим да захвалим руководству Руске Федерације и руском народу за сарадњу са Африком упркос геополитичким компликацијама. Наши односи се налазе на највишем нивоу“, рекао је он.
11:11 28.07.2023
Путин: Русија се борила против нацизма, а Африка против апартхејда
Улога Русије у борби против нацизма се заборавља, упркос томе што се она водила у интересу целог света, као и што се Африка борила против апартхејда, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Русија се борила против нацизма у интересу читавог човечанства. Међутим, и борба Африке за своју независност, борба Африке против апартхејда водила се и води се не само у интересу саме Африке, већ такође у интересу читавог човечанства“, рекао је Путин на пленарној седници самита Русија-Африка.
Како је казао, борба Африке против апартхејда довело је до побољшања односа у читавом свету, што значи да је она усмерена на побољшање ситуације у свету у целини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала